Хора с увреждания настояват за нов социален модел, ограничаващ наличните корупционни практики

Снимка: Infomreja.bg

Национално представителни организации на и за хора с увреждания – членове на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерски съвет излязоха с протестна нота, в която се обявяват категорично против опитите на политици, ръководители на национално представителни организации на работодатели и медии да внушат на обществото, че хората с увреждания в България са неестествено много.

Те настояват за разработване на нов социален модел, който да ограничи наличните корупционни практики, да увеличи контрола и да разпредели справедливо наличния публичен финансов ресурс.

Настояването е свързано още и с подобряване на качеството на социалните услуги и повишаване на стандартите за тяхната издръжка. Необходимо е моделът за предоставяне на медицински изделия и помощно – технически средства да гарантира тяхното високо качество и ограничаване на корупционните практики в тази сфера.

Протестната нота адресирана до Президента на България, Председателя на Народното събрание, Министър – председателя на България, Омбудсмана на страната и други ще бъде връчена на областните управители по места.

„Повече от 25 години хората с увреждания са предмет на множество експерименти. За съжаление в качеството на живот нищо не се е променило, те остават в периферията на обществото и една огромна част живеят с доход под линията на бедността, на прага на физическото оцеляване. Считали сме протестните действия като крайна форма на изява на нашата позиция, но чашата на търпението преля и решихме да се възползваме от законните си права.“, каза в Кюстендил председателят на Съюза на слепите – Васил Долапчиев.

Национално представителни организации на и за хора с увреждания се противопоставят на планираната реформа в областта на медицинската експертиза и оценката на работоспособността, която предвижда кардинална промяна на действащия модел, която ще доведе до отнемане на правото на инвалидна пенсия.

От протестната нота става ясно, че тази реформа е заявена за първи път публично на проведено в края на м. февруари съвместно заседание на Комисията по труда, социалната и демографската политика и Комисията по здравеопазване към Народното събрание.

„Разликата между здравите хора и хората с увреждания е само един миг по волята на съдбата. Трябва да се научим на сложното изкуство да живеем заедно, да разбираме проблемите на другите и да се подкрепяме. Обречени сме заедно да изградим една нова България, в която всички граждани да живеят достойно!, се казва в края на протестната нота.

Националният протест на хората с увреждания ще се проведе на 11. април пред Министерски съвет в столицата.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK