Холандският премиер: Подкрепяме ви за Шенген, но не сте готови

Снимки: МС

Холандия подкрепя България за присъединяването й към шенгенското пространство за свободно пътуване, но нейните лидери не смятат, че нашата страна е готова за тази стъпка. Това стана ясно на съвместната пресконференция на холандския премиер Марк Рюте и българския му колега Бойко Борисов в Гранитната зала на Министерския съвет.

„Ние подкрепяме България за присъединяването към Шенген. Но работата още не е свършена – изисква усилия на много участници в процеса , включително и в България. Но искам да поздравя Борисов за постигнатото в това отношение. Както каза и Юнкер – има още малко, което България трябва да направи, аз вярвам, че тя ще го направи”, заяви холандският премиер, цитиран от bTV. Той подчерта, че нашата страна върви "съвсем ясно в правилната посока".

Рюте се счита за най-твърдия противник на присъединяването на нашата страна към Шенген. След промяната в тона на германския канцлер Ангела Меркел обаче имаше очаквания, че той ще смекчи позицията си.

"Холандия е най-големият инвеститор у нас. Имаме още много какво да направим, подчерта той. Вярвам, че ще постигнем добри резултати. Всички виждат, че сме надеждна външна граница. Всички признават, че България има много добро председателство. Дано успеем да убедим парламента на Холандия с тази сложна коалиция, която имат, да ги убедим, че България спазва дисциплината", заяви Борисов. 

Разговорите между двамата премиери днес се въртяха около три основни теми – ефективното управление, контрола на външните граници на ЕС и, както стана ясно, разширяването на Шенген.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK