Холандски фен се диви на футболните порядки у нас

снимка: infomreja.bg

Порядките в най-ниската футболна дивизия - Пиринската бундеслига, продължават да удивляват и родните фенове, и чужденците. Холандският запалянко Йорис ван Дуин, който живее у нас, публикува в интернет страницата си снимка и материал, озаглавен "Магаре на стадиона..." Добре дошли в българския аматьорски футбол!", в който описва впечатленията си от обстановката по трибуните при гостуването през миналия уикенд на лидера "Пирин" в Крупник на местния "Левски".

"Футболът в България не е първото нещо, за което се сещаш, ако си истински футболен фен. Но с приятеля ми не гледаме мачове заради играта, а заради атмосферата около самите двубои. След два домакински мача за "Пирин" /Благоевград/, който играе в четвърта дивизия на българския футбол /"А" окръжна/, беше време да гостува. Играчи като Димитър Бербатов и Станислав Манолев са започнали своите кариери в Пирин, а до миналата година отборът е играл в елита. Но тогава той банкрутира и е изхвърлен в четвърта дивизия. Тъжно, но поне все още има футболен отбор в Благоевград.

Играчите от първия отбор до един се местят в други отбори и фактически вторият отбор става представителен. И засега отборът се справя добре, спечелил е всички мачове в тази група. Логично е да се очаква, че ще се качи в трета дивизия /"В" група/. Но да се върнем на мача. "Пирин" играе на гости на Крупник, който се намира на 20 километра от Благоевград. Около 20 фенове на "Пирин" се събраха в центъра на Благоевград, а ние карахме с тях до малкото село.

Когато пристигнахме, не видяхме стадион наоколо. Имаше старинна порта, която ми напомняше за стари кадри от миналото. На "стадиона" някои неща ми направиха впечатление - нямаше седалки, само камъни или стоиш прав. Няколко фермери, които стояха на хълма от другата страна на игрището, си правеха "парти с барбекю". Отделно теренът дори не заслужаваше да се нарече футболно игрище. В Холандия ние казваме на това картофена нива. Но най-запомнящото се нещо беше магарето на игрището. Магаре на терена. Да. Добре, за да съм честен, не стоеше на терена, но зад вратата, където си вършеше работата... пасеше трева. Невероятно. Добре дошли в българската четвърта дивизия! Така че поне имахме на какво да се посмеем. А мачът? Той беше скучен и завърши с победа на "Пирин" с 2:0. Но всъщност това беше последното нещо, заради което дойдохме. Всичко беше заради нещата около футбола - като магарето, като "стадиона" без седалки. Тези неща ме правят пристрастен към футбола", казва холандецът.

КОМЕНТАРИ

Чичо13:01 - 12.10.2011
Нато им направи и на тях Елезов стадион както в Понровник,могат да си пасат и намили ако искат.В София на националния стадион пущат по цяла чарда говеда,че и билети продават за сеира.
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK