ДОСТ: Грозна е забраната за ползване на майчиния език по време избори

Снимка: Дневник

 21. февруари е Международен ден на майчиния език, обявен на Генерална конференция на ЮНЕСКО през Ноември 1991 г.

Съхраняването на близо 7 000 езика, които съществуват в света, е един от най-важните инструменти за опазване на материалното и нематериалното наследство на човечеството.

Според партия "ДОСТ" в българските училища не е осигурен подобаващ статут и условия за изучаване на майчиния език.

"Упоритият отказ на всички състави на Народното събрание да се приемат предложенията за включване на майчиния език в раздел Задължителна подготовка, тоталната неангажираност на МОН за издаване на нови учебници и учебни помагала представят по същество една дискриминационна политика, в резултат на която броят на изучаващите майчин турски език например падна от над 90 000 през 1992-93 г. на под 10 000 през настоящата учебна година.

Особено грозна е забраната в Изборния кодекс за ползване на майчиния език по време на предизборна кампания, за нарушаването на която непрекъснато се налагат глоби на кандидати за народни представители.

Република България е изключително лош пример за печатни издания на майчин език. Такива почти няма. Телевизионните предавания се изчерпват с петте минути преведени на турски език новини", заявиха още от партията.

 

         

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK