Благоевград зове за оставката на Борисов и Гешев

Снимка: Infomreja.bg

Над 200 души се събраха в центъра на града в подкрепа на националния протест

И Благоевград официално се включи в националните протести с искане оставката на премиера Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

В 18 ч. пред сградата на Община Благоевград, граждани се събраха и зовяха за оставката на Кабинета Борисов 3 и искане за по-достоен и добър живот за себе си и децата си.

Основните проблеми, назовани от около 250-те протестиращи, бяха ширещата се корупцията в страната на всички нива в администрацията и управлението, ниските доходи и хората, оцеляващи на прага а бедността, липсата на адекватна правосъдна система и намесата на олигарси в управлението.

Протестиращите заявиха подкрепата си към всички граждани в София, които вече 5-а вечер се събират пред сградата на Министерски съвет и Народното събрание. Тази вечер протест имаше и пред МВР, като по-рано през деня бе поискана и оставката на министър Младенов заради полицейското насилие над граждани.

В Благоевград протестът премина спокойно в рамките на около час и половина под засилено присъствие на полицаи с жълти жилетки и надпис „Антиконфликт“.

След призивите за „Оставка“ и „Мафията вън“ пред сградата на Общината, протестърите поеха към паметника на Гоце Делчев, където поднесоха цветя, а след това шествието им продължи до Областната управа, искайки отново оставката на ГЕРБ, от чиято принадлежност е и областният управител на Благоевград.

Заявката на протестиращите бе, че утре на същото място по същото време ще бъдат двойно повече и че няма да се откажат до падане на Кабинета.

„Скъпи съграждани, тук сме за да подкрепим националният протест в София и сме срещу 30-годишното управление на държавата. Тук сме политически необвързани и не сме платени! Цял живот ни мачкат и е време да кажем „Не“ на този модел!“, заяви Венцислав Сотиров, който поведе част от протестиращите.

Според лидера на „ДА България“ за Пиринско – Калоян Ханджийски, улицата е народът на България.

„Винаги така се случва в демократичните общества, а ние претендираме да сме такова. Ние сме тук докато падне правителството, което е срещу народна на България, защити не спазва закона. И очевидно с колаборация с олигарсите и с корумпираната прокуратура вървят срещу народа си. Ще бъдем тук всеки ден и час докато те си отидат и България стане нормална, проевропейска, цивилизована, демократична“, каза Ханджийски пред ИНФОМРЕЖА.

На въпрос дали държавата ще се „счупи‘, ако Кабинетът Борисов падне, Ханджийски каза:

„На премиера не вярвам. Кое ще се счупи, ако той си отиде – корупцията?! Хората изнемогват и липсва справедливост. Прокуратурата се бори срещу демократичните институции. Не е нужно да си фен на президента, а да си на страната на демократичните институции и правилата, които се спазват.“

А дали протестът е политически или гражданки, Ханджийски коментира: Сега виждам само хора, които подкрепят България, нямаме политически и етнически цветове. Тук сме бъдната съвет на България. Утре ще сме много повече.

Според Калоян Ханджийски, няма опасност гражданската енергия да стихне: Гражданската енергия ще ескалира и това, че се стои до полунощ е показателно за енергията на хората и това, че правителството трябва да си отиде.  Младите хора няма да отидат на дискотека, а да свалят правителството – нагло, арогантно, неспособно, разделно!

Има ли алтернатива на управлението, попитахме Ханджийски, който бе категоричен: Не може корупцията да няма алтернатива! В демократичните страни си отиват провалилите се и некомпетентни. От там натам народът ще избира! Властта ще се бори със зъби и нокти да остане!, предупреди Ханджийски.

Обявявам се против мафията, корупцията и лошото усвояване на средства от ЕС. Искам оставката на правителството и Гешев. Протестът е граждански – хората от всички политически нива, социални класи и етноси се обединяват за д изразят своето желание за промяна, каза 27-годишната Славина Топурска, дошла днес на протеста в Благоевград.

Подкрепям протестиращите в София. Искаме по-добро бъдеще за нас младите и родителите ни, за бабите и дядовците ни, дали всичко за родината, сподели София, загърната в трибагреника.

Сред протестиращите основно бяха млади хора, родители с деца. Имаше заявка за присъствие на общински съветници, които обаче не присъстваха.

Тази вечер демонстрации има още във Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Хасково, Шумен, Добрич, Силистра, Велико Търново и Габрово.

ОЩЕ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK