Хиляди студенти протестираха срещу Вучич и диктатурата

Източник: ЕПА

Няколко хиляди млади хора организираха демонстрация в сръбската столица и други градове срещу нарастващите автократични практики от страна на премиера и новоизбрания президент Александър Вучич, съобщава ДПА.

След две поредни нощи на протести без лидер и без ясни искания студенти в Нови Сад и Белград подготвиха списък с искания към Вучич, заканвайки се да провеждат ежедневни протести, докато новоизбраният държавен глава отстъпи.

Студентите искат смяната на шефа на ЦИК, шефа на националния съвет за медии, както и на директора на държавната телевизия. Те обвиняват официалните лица в изборни измами и в повлияване на вота в полза на Вучич.

Премиерът на страната спечели убедително президентските избори в неделя.

Протестите, започнали ден след изборите, са под лозунга "Протест срещу диктатурата". Те включват марш от парламента до централата на вестник и сградата на националната телевизия. Много от демонстрантите носеха банери и знамена, а също така надуваха свирки.

Студентите също настояват председателят на парламента Мая Гойкович да напусне поста, тъй като е прекратила работата на парламента за 6 седмици по време на предизборната кампания, което не е позволило на опозицията да представи платформата си пред медиите.

Те искат и промяна на изборните списъци.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK