ЕК плаши Румъния със спиране на евросредства

Снимка: Infomreja.bg, архив

Европейската комисия може да спре средствата от еврофондовете за Румъния заради предприетото от държавата законодателство в областта на корупцията.

Това предупреди заместник-председателят на Комисията Франс Тимерманс по време на извънреден дебат в европарламента в белгийската столица Брюксел, съобщава кореспондент на БТА.

Над 250 000 души излязоха на протест в Румъния срещу законодателни промени на правителството. Новият кабинет на социалистите прие извънреден указ със спорни промени в наказателния кодекс, които ще дадат възможност на множество политици да избегнат наказателно преследване.

Правителството на Румъния обяви, че промените са необходими, за да може законодателството да съответства на конституцията, но президентът на страната Клаус Йоханис разкритикува указа като "тежък удар" върху реформата и борбата срещу корупцията.

По думите на Тимерманс през последните 10 години в Румъния е постигнат напредък, който отразява силната воля на румънците да се превърнат в демократична нация, но изрази притеснението си от случващото се през последните дни.

Новото законодателство е отстъпление от напредъка, постигнат в последните 10 години, изтъкна той и призова правителството да преразгледа законодателните промени.

Призовавам правителството да не се отклонява от пътя и да успеем да приключим с механизма. Новото законодателство може да се отрази в осигуряването на европейско финансиране, предупреди още той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK