Палатков лагер на Е-79, ако до месец не обезопасят движението в Кресна (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Стотици жители на Кресна и съседните населени места се събраха днес по обяд пред сградата на общината, за да протестират срещу честите пътни инциденти на главен път Е-79.

Те развяха националния трибагреник и разпънаха плакати с послания "Стига черни забрадки в Кресна", "Искаме сигурност и ред", "Помощ, избиват ни на пътя", "Стоп на бездушието на властимащите" и много други, с които изразиха недоволството си от безхаберието на институциите за обезопасяване на Е-79 в района на града.

Представители на Инициативния комитет прочетоха декларация, с която дадоха срок от един месец за поставяне на видеокамери и легнали полицаи.

„Преди година и половина ни излъгаха безсрамно, гледайки ни в очите. Ако и сега не ни обърнат внимание, ще опънем палатков лагер на Е-79, ще извадим скарите и виното и нека дойдат да ни преместят“, заявиха от трибуната.

Сред протестиращите бе и 83-годишният Иван Станоев. Той пристигна пред общината със снимка на 22-годишния си внук Йордан Карабелски, загинал преди 8 години, след като автомобил го блъснал на пешеходната пътека до жп прелеза в Кресна.

На мястото сега има изграден паметник.

„На всички, които нарушават закона, да се бръкне дълбоко в джоба. Българинът от друго не разбира“, предлага почерненият дядо, който призова водачите да спазват стриктно правилата.

По 400 превозни средства на час преминават през Е-79 в района на Кресна, сочи справка от 2010 до 2015 г. „Пътят е особено натоварен, хората се страхуват да го пресекат, дори и на пешеходна пътека. След миналогодишната стачка за кратко имаше дежурен полицейски патрул, но сега проблемите си остават същите“, коментира пред ИНФОМРЕЖА заместник-кметът по социалните дейности Валентин Стоичков.

„Всичко, което касае организацията на движението, е направено. Има пътни знаци, има маркировка, дори и указателни табели за контрол на скоростта на влизане и излизане от Кресна, но дисциплината на водачите е под всякаква критика“, заяви началникът на „КАТ – Пътна полиция“ при ОДМВР-Благоевград, Данаил Стоицов.

Според него трябва спешно да се проведе работна среща с участието на специалисти от Областно пътно управление, Областна администрация, Община Кресна и „Пътна полиция“, на която да се набележат ефективни мерки за пътна безопасност.

„Проблемът може да бъде решен само при желание от страна на институциите. Изписаха се сума ти пари за монтиране на заграждения за костенурки и гущери. И ние обичаме животните, но човешкият живот е най-ценен“, каза кметът на Кресна Николай Георгиев, който бе редом до протестиращите.

В 12:15 часа кресненци излязоха на пешеходната пътека при жп прелеза и затвориха движението по главния път. Блокадата продължи точно 45 минути, както бе обявено предварително. В знак на солидарност към водачите и по предложение на градоначалника, колоната от чакащи автомобили бе пропусната за около 5 минути, след което всички отново застанаха на пътя.  

Акцията на недоволство премина при засилено полицейско присъствие, но до ескалация на напрежението не се стигна. 

Случайно или не, два часа преди началото на протеста от Агенция „Пътна инфраструктура“ обявиха, че ще инвестират 400 000 лева за безопасност на движението в Кресна.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Кметът на Кресна Николай Георгиев, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
83-годишният Иван Станоев пристигна на протеста със снимка на 22-годишния си внук, загинал при ПТП в Кресна преди 8 години, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Данаил Стоицов, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK