Бунт и огън в бежанския център в Харманли

Снимка: Дарик радио

Мигранти от бежанския център в Харманли се вдигнаха на протест. Недоволството им прерасна в агресия, като те започнаха да хвърлят камъни срещу жандармерията, съобщава Нова тв.

В двора на центъра бежанците запалиха дори няколко гуми в знак на протест. Засега не е ясно каква е причината за гнева им.

Както е известно, на мигрантите в Харманли беше забранено да напускат бежанския център. Причината - 18 от настанените в центъра са болни от варицела. 

Лекарите от Военномедицинска академия са прегледали общо 128 болни мигранти, настанени в центъра - 91 мъже, 16 жени и 21 деца. По-голямата част от пациентите са били от афганистански произход (106), прегледани са и 12 сирийски граждани, осем иракски граждани и един човек с ирански произход.

Най-често диагностицираните заболявания са: пиодермия (36), скабиес (краста) (26), варицела - 18 пациенти, изключително деца от 1 до 8 години, остра вирусна инфекция (15), дерматит (16).

От ВМА подчертават, че лекарите не са открили масова зараза сред бежанците в центъра в Харманли. Според заключението на специалистите единственият случай със съмнение за лайшманиоза – кожна форма, не представлява епидемиологичен риск.

Нежеланието на бежанците да съдействат на административните органи в центъра води до разпространение на заболяването от скабиес и усложнени форми на протичане. Набелязани са определени мерки за справяне с заразни заболявания сред бежанците, уточняват от ВМА. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK