Тютюнопроизводители от Гоцеделчевско, измамени от "Михайлидис", във вторник блокират пътя за Гърция

Кметът на Сатовча Арбен Мименов и управителят на "Михайлидис" Михайил Папанастасиу, снимка: Infomreja.bg

Голям протест готвят за вторник тютюнопроизводители от четирите общини в Неврокопско - Сатовча, Гърмен, Хаджидимово и Гоце Делчев, срещу гръцката изкупвателна фирма „Михайлидис”, която все още не е платила изкупената им през 2015 година продукция.

Протестиращите се канят да блокират международния път за южната ни съседка Гърция на кръговото кръстовище в Гоце Делчев. Измамените от гръцката фирма планират блокада и на пътните артерии, които водят към общините Гърмен, Сатовча, Доспат и Хаджидимово.

Те са дали ултиматум до края на работния ден в понеделник изкупвачите от "Михайлидис" да преведат парите им, а ако това не се случи - във вторник преминават към стачни действия и граждански неподчинения. 

Протести против „Михайлидис” за вторник се подготвят в цялата страна, където гръцката фирма е изкупувала миналата година тютюни и не се е разплатила с производителите.

„Последните ми разговори със собственика Михаил Папанастасиу бяха преди дни, като обещанието беше до петък да се разплатят с всички тютюнопроизводители в страната за купена продукция през 2015 г. Хората дори им дадоха толеранс до понеделник - 12 септември, при все, че първоначалното обещание бе да се преведат парите до 1 септември", коментира пред ИНФОМРЕЖА председателят на Съюза на производителите на ориенталски тютюни в България и кмет на община Сатовча д-р Арбен Мименов. 

Той бе категоричен, че ако до понеделник фирмата не спази обещанието си, лично ще подкрепи производителите, като застане редом до тях по време на протестите им. 

"Защото вече и аз се уморих от безконечни преговори и фалшиви обещания. Вече идва време за новата изкупна кампания на тютюна от реколта 2016, а има толкова много хора в нашия регион и страната, които чакат от "Михайлидис" парите си за миналата година. 

Гръцката фирма има сключени договори за изкупуване и на новата реколта. Хората обаче се страхуват да им продадат тазгодишната си продукция и за да не останат без пари, вече си търсят и други фирми за реализиране на произведения тютюн. 

"Друг е въпросът как "Михайлидис" ще стартира новата изкупна кампания, като не е разплатена миналогодишната", коментира още председателят на Съюза на производителите на ориенталски тютюни в България.

 

КОМЕНТАРИ

Realist09:19 - 12.09.2016
Kogato gryka se e rajdal evreina e plakal...Po dolni i mrysni hora ot gyrcite nqma.Te cqla evropa lyjat a kamo li obiknovennite hora.Dqvola e krastoska meso evrein i gyrkinq ediniq lyje cql svqt a drugiq cqla Europa...
?????15:43 - 11.09.2016
Защо бе хора вярвате на този зоо-доктор вече толкова години, не виждате те ли колко голям убитак е.
Адил Лавчиев00:01 - 11.09.2016
Вие г-н мименов които изпьлнявате дльжноста горе посочена,която е трудно разбираема за бедните хора ,а може би и за вас самия Защо чакахте до сега за да застанете зад народа .вие питахте ли ги как и от кьде живеят
Адил Лавчиев00:01 - 11.09.2016
Вие г-н мименов които изпьлнявате дльжноста горе посочена,която е трудно разбираема за бедните хора ,а може би и за вас самия Защо чакахте до сега за да застанете зад народа .вие питахте ли ги как и от кьде живеят

FACEBOOK