„Михайлидис” отново прати за "зелен хайвер" тютюнджиите, Арбен Мименов сезира министър Танева и съдебните институции

Кметът на Сатовча Арбен Мименов и управителят на "Михайлидис" Михайил Папанастасиу, снимка: Infomreja.bg

С попарени надежди за пореден път останаха тютюнопроизводителите от общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча, че гръцките им длъжници от фирма "Михайлидис", които купиха миналогодишния им тютюн, най-после ще се разплатят с тях. 

Обещанията, че графиците и парите са готови и плащанията ще започнат през изминалата седмица останаха в мечтите и надеждите на стотици произвоители от региона. 

На поредна среща днес кметът на община Сатовча Арбен Мименов, който е и председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюни в България, събра кметовете. Преди това уведоми за проблема министъра на земеделието и храните Десислава Танева, която в момента е в Брюксел, и заместника й Цветан Димитров. 

Кметовете на срещата заявиха, че напрежението в селата им расте и те самите са се превърнали в мишени, които обират гнева на хората и негативите от постоянните лъжливи срокове и обещания от страна на гръцката фирма.

До петък тази седмица кметовете на населените места да оформят надлежно списъците с всички тютюнопроизводители, имащи да получават пари от "Михайлидис" за продаден и неплатен тютюн от реколта 2015, за да се внесе в съда нотариална покана към дружеството за издължаване, е едно от важните решения, които взеха управниците в Гоцеделчевско. 

Да бъдат организирани протести и други форми на неподчинение, решиха още на поредната си среща кметовете.

"Вече сме в срока, който сам даде гръцкият собственик на фирмата - Михаил Папанастасиу, че ще започне плащането на изкупените тютюни, но до момента няма никакви индикации, че това ще се случи. Беше ни обещано, че през изминалата седмица ще ни бъдат предоставени графиците и плащането ще започне, но отново бяхме излъгани. 

На срещата си с кметовете преди повече от месец управителят на "Михайлидис" обеща, че ще се разплати с тютюнопроизводителите във времето от 11-и до 30-и юли.

”Вече сме 18-и юли, но гръцките собственици на фирмата не дават никакви надежди, че срокът ще бъде спазен. До момента трябваше да имаме изготвените от тях графици и плащанията да бяха започнали, а на практика нито графици имаме, нито преведени пари, което много ни притеснява", споделиха пред ИНФОМРЕЖА тютюнопроизводители. 

 

Михаил Папанастасиу - управител на "Михайлидис" АД, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Аслан17:58 - 18.07.2016
Мименов, Пеевски, михали и Дерменджиев са авери . аверите на мименов му плащат да лъже тютюнопроизводителите
koshan16:53 - 18.07.2016
С тези фалшиви договори какъв съд.
Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK