Полицейски кордон не пусна до пистата протестиращите пчелари от Гоце Делчев, самолетите възобновиха пръскането

Снимка: Infomreja.bg

Още от 4:30 часа сутринта пчелари и полицаи бяха на бойна нога на летището в Гоце Делчев. Едните - да спрат за поредна сутрин излитането на самолетите, а другите - да предотвратят евентуални сблъсъци и напрежение и да осигурят безпрепятствената работа на летателната техника. 

От близо две седмици дезинсекционните обработки с препарата "Цитрол" на местности в района на общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча бяха блокирани от протестите на пчеларите. 

Така самолетите, базирани на летището в Гоце Делчев, днес излетяха и възобновиха работата си.

В 4 часа тази сутрин две полицейски патрулки препречиха пътя към пистата, а на самия й вход протестиращите пчелари бяха спрени от полицейски кордон от над 20 униформени. В ранния час на летището бе и началникът на РУ-Гоце Делчев Ангел Зайков. 

"Това вече не е моята държава, след като именно тя е против нас и не можем да разчитаме на защита и разбиране", заяви, разтреперан от безпрепятственото излитане на самолетите и очаквания ужасяващ за пчеларите резултат от пръскането, Иван Мишев. 

"С този мед си храним децата. 100 % от хората също са консуматори. Тези отрови ще дадат отражение и на цялата селскостопанска продукция и самата природа. С едва дума всички сме отровени", каза още той.

Ситуацията коментира и един от основните организатори на протестите на пчеларите Димитър Джогданов. "Не можем да се борим срещу държавата. Колкото можахме, удържахме и не позволихме близо две седмици да се извършва третиране с отрови на местностите в региона ни, но когато държавата е против народа си, сме безсилни да си търсим правата и да искаме именно държавата, която в случая е нарушител на законите, да ги спазва. Изписахме купища жалби и молби, но никой не ни чу. Никой не пое и отговорност за очакваните загуби. Ние няма да се конфронтираме и да създаваме проблеми на полицията, защото те си вършат работата. Ще проследим какви са пораженията и ще заведем дело в Страсбург", допълни Джогданов. 

И днес имаше предложения за гражданско неподчинение, за блокиране на пътя за Гърция и основни кръстовища в Гоце Делчев. 

От летището тази сутрин излетяха три самолета и три вертолета, заредени по думите на пчеларите с отровния препарат "Цитрол", които, сякаш демонстративно, обилно заляха с облаци пясък протестиращи и полицаи, както и снимачната техника на присъстващите журналисти.

Според графика през днешния ден ще се пръскат местности край гоцеделчевските села Корница, Брезница, Лъжница, Борово, Баничан, Абланица, Боголин в община Хаджидимоно и Туховища, Годешево и други населени места в Сатовчанско.

За утре и вдругиден според председателя на пчеларското дружество в Гоце Делче - Тома Чолаков, се очаква промяна на първоначалните графици и картите на районите, които ще бъдат третирани. За наваксване на графиците Чолаков и пчеларите коментираха, че са били предвидени и следобедни пръскания от 18 до 21 часа. От 8-и юли пръскането ще продължи в Банския район. 

Вчера на протеста на пчеларите, след настояване на кмета Владимир Москов отговорните институции да вземат спешни мерки за туширане на напрежението сред пчеларите, на летището в Гоце Делчев пристигна и д-р Атанас Григоров от Областната дирекция по безопасност на храните. Той заяви, че пръскането с летателна техника на местата, където се забелязват кръвосмучещи насекоми, пренасящи заболяването нодуларен дерматит, се провежда съгласно нормативните изисквания. 

Българска агенция по безопасност на храните е информирала кметовете на населените места в област Благоевград, както и пчелни сдружения за провеждането на пръсканията 5 дни преди обработките. 

Пилотите обявиха, че зададените им пропорции за пръскане с препарата „Цитрол” са минимални - 0,03 милиграма на декар, а протестиращите пчелари казаха, че въпросният препарат заради опасността за пчелите, птиците, водите и селскостопанската продукция, в повечето европейски държави е забранен за употреба.

Пчеларите от своя страна твърдят, че дезинсекционните обработки по време на медосбора, който тече в момента, са забранени и би трябвало от БАБХ да се съобразят с това и да отложат поне с месец пръсканията с летателна техника.

И днес в подкрепа на протестиращите пчелари от Гоце Делчев пристигнаха пчелари от Банско и региона. Присъствие имаше и на пчелари от столицата. 

 

Пчеларят Иван Мишев, който е бивш военен, днес публично свали доверието си от държавата
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK