Рехав мититинг-протест на площада в Гърмен, утре окупират общината срещу решение за ПУП в гетото

Снимка: Infomreja.bg

На митинг-протест се събраха тази вечер в 19 часа по призива на Сдружение „Бъдеще за община Гърмен” около 50-60 души на площада в Гърмен, за да   протестират срещу бездействието на държавата и общината относно незаконните постройки и колиби в ромския квартал "Кремиковци". 

Заради футболния мач Пирин Гоце Делчев и ЦСКА на стадиона в Гоце Делчев, първоначално обявеният час на протеста бе променен за 19.00, като се очакваше именно по тази причина много хора да не отидат на организирания митинг. 

Прогнозите, че пълният стадион в Гоце Делчев, който, за съжаление, също остана празен, фенове, агитки и зрители ще тръгнат за Гърмен да подкрепят недоволните гърменци, не се оправдаха. Превантивни мерки бяха взети от страна на полицията, като в Гоце Делчев бяха базирани в готовност за реакция три автомобила на жандармерията. 

За утре от 17 часа също е обявен митинг-протест в Гърмен. Днешното си мероприятие протестиращите определиха като подгряващо за предстоящия голям митинг на 23 май в Гърмен.

"Няма да позволим узаконяването на незаконните къщи на ромите от "Кремиковци", бе мотото на проведения малоброен митинг в Гърмен, който премина без ексцесии и нарушения на обществения ред, от което най-доволни останаха полицейските служители. 

От трибуната организаторите призоваха утре по време на общинското заседание в Гърмен да окупират сградата на кметството и да попречат на съветниците да приемат повторно внесеното от кмета Минка Капитанова предложение за изработване на ПУП за ромския квартал, каквото предложение още миналата година бе внесено от общинските съветници. 

Пред протестиращите бе заявено, че с опита си да прокара изготвянето на ПУП в "Кремиковци", Минка Капитанова цели узаконяването на незаконните колиби  и къщи на ромите, които са се настанили незаконно в гетото още по времето на управлението на бившия кмет Ахмед Башев, и то с неговата благословия. 

Относно подадения сигнал от Сдружение "Бъдеще за община Гърмен” за продължаващо незаконно строителство в ромския квартал, Капитанова бе категорична, че такова не се извършва и че този сигнал бил без посочено място или адрес, както и извършител на подобни незаконни строителни дейности. 

Въпреки всичко обаче сигналът е бил проверен своевременно от служители на общината, които не са установили нито новопостроени къщи, нито извършващо се в момента незаконно строителство.

Протестиращите от оглавяваното сдружение от бившия полицай, пострадал при мелето между местни жители и хора от гетото Иван Кременлиев на 23 май миналата година, са депозирали и жалба в Районната прокуратура в Гоце Делчев срещу незаконните ромски къщи с искане за назначаване на цялостно разследване на действията на община Гърмен, нормативната документация и всичко по казуса в местността "Падарката" и квартал "Кремиковци". 

От прокуратурата жалбата е препратена в Икономическа полиция при РУ-Гоце Делчев, откъдето се очаква извършването на проверка.

Преди година след масово меле между гърменци и цигани, на 23-ти май започнаха масовите протести в Гърмен срещу ромските набези и незаконното строителство в гетото. 

ДНСК възобнови старата процедура още от предишното управление на община Гърмен с повторното издаване на 124 заповеди за събаряне на незаконни  къщи и колиби в гетото. След намесата на правозащитни организации и Хелзинкския комитет бяха премахнати само 9 от 124-те незаконни постройки и събарянето на останалите бе спряно, тъй като се оказа, че общината не може да подсигури макар и временно подслон на ромите, останали без домове.

 

КОМЕНТАРИ

Въведете име...08:33 - 12.05.2016
Васко оставете ги тия ментаци,стига сте ги пазили, Гърменлии не искат този проблем с циганите да се реши. Те си го създадоха преди около 40 г за да станат Община и да прецакат Дъбница, сега търсят вината в другите и най вече в циганите.Ване и Асан е ора разбери го най сетне не лъжи хората,само създавате проблеми на Полицаите ,хората които те уважаваха и не забравяй от къде си изкарваше хляба,парите на Симеонов ще свършат и как ще видиш очите на колегите с които си работил.
ха така си е00:22 - 12.05.2016
видях и аз снимки на бившото ченче кременлиев в раднево егати и парталюгата
вярно00:21 - 12.05.2016
това са гастролиращи платени протестиращи онзи ден бяха в Раднево получха парата и интифата и аде пак протести в Гърмен , този път номера няма да мине .
хаха23:45 - 11.05.2016
Eeee normalno koi shte Im hodi po akala na tia tapaci smeshnici garmenski niama veche koi da vi podkrepi badete sigurni

FACEBOOK