Сдружение "Бъдеще за община Гърмен" внесе уведомление за провеждане на протест утре

Снимка: Infomreja.bg

Председателят на Сдружение "Бъдеще за община Гърмен" Иван Кременлиев внесе в местното кметство уведомление, че утре от 18 до 20 часа членове на сдружението и жители на общината организират митинг-протест срещу бездействието на общинската администрация относно незаконното строителство в местността „Падарката" или по-точно в ромския квартал "Кремиковци".

Митинг-протестът, обявен за утре, 11 май, ще се проведе на площада в общинския център.

Преди седмица за подобно мероприятие, но като отбелязване на година от протестите в Гърмен, бе обявено от водачите на миналогодишните протести Иван Кременлиев и Иван Байрактаров за 23 май - деня, в който бе запалена искрата на недоволството и размириците, които тръгнаха след скандал и побоища между жители на общината и хора от ромски произход.

За обявения за 23 май митинг, организаторите от Сдружение „Бъдеще за община Гърмен” тогава обясниха обясниха: "Категорично няма да бъде протест или някаква друга форма на гражданско неподчинение. Просто ще се съберем, за да отчетем една година от така наречените "гърменски събития" през миналата година, както и да направим равносметка на свършеното през този период". 

От друга страна пък кметът на община Гърмен Минка Капитанова по повод недоволството за несвършената от администрацията и поетите ангажименти за незаконното строителство в гетото заяви: "На последното заседание на Общинския съвет внесох предложение за одобрение на ПУП за ромския квартал "Кремиковци", какъвто поискаха още миналата година съветниците и протестиращите, но то бе отхвърлено. На предстоящата сесия отново ще внеса същото предложение, защото смятам, че това е верният път, по който общината трябва да тръгне за решаване на проблема с незаконното строителство в квартала".

Както ИНФОМРЕЖА писа, напрежението между местните жители и ромите в Гърмен ескалира на 23 май миналата година около 17,30 часа пред заведение под вековния чинар в квартал "Заграде". По това време петима младежи играели карти, а вътре в заведението имало десетина роми, пристигнали с микробус след беритба на гъби. 

Картоиграчите се подразнили от силната музика, която гърмяла от буса, и направили забележка на ромите да намалят децибелите, от което пламнала и искрата. За кратко пред заведението се събрали 200-ина жители на "Кремиковци", въоръжени с камъни, дървени тояги, ножове и брадви.

При размириците въпросната вечер бяха ранени осем души. Срещу двама от тях полицията образува досъдебни производства. Сред пострадалите бяха бившият полицай от Гърмен и председател на Сдружение „Бъдеще за община Гърмен Иван Кременлиев, който бие ударен с камък по главата при опит да защити сина си Стойчо Кременлиев , който бил сред групата младежи, направили забележка на ромите да намалят музиката от микробуса.

Кременлиев старши тогава бе приет в болницата в Гоце Делчев, където раната му бе зашита с 8 шева. 

Хората в селото са категорични, че законите трябва да бъдат приложени с цялата си строгост към всички нарушители от гетото. 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Въведете име...13:22 - 11.05.2016
Иван Кременлиев вместо да си трае,той отново се опитва да запали огъня на омразата между българи и цигани,който тлее в Гърмен , за който той има основна заслуга.И като полицай и като човек Ване ти си гола вода,това всички го знаят,защо не спреш с тези глупости? Коцето К е виновен иначе сега щеше да си на друго място. Гърменлии некадърници пак ще ви пази полицията цяло лято,защото В. Симеонов ще плаща със заемите които взеха чак до есента, до изборите.
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK