Лекари от цялата област протестираха в Благоевград срещу реформите на Москов, от утре 100 болници остават без връзка с НЗОК

Снимка: Infomreja.bg

Лекари от цялата област се събраха днес пред поликлиниката в Благоевград на протест срещу реформите на здравния министър Петър Москов. 

Своето недоволство от случващото се в системата на здравеопазването изразиха медици от болничната и извънболничнта помощ от Благоевград, Сандански, Гоце Делчев, Разлог и други градове в региона, от частни и държавни болници, общински звена, центрове за спешна медицинска помощ, здравни експерти. 

"От 1 април трябва да работим по нови правила, но никой не знае какви са тези правила. Аз ги видях преди половин час в държавен вестник, който министър Москов вече е превърнал в ежедневник. Нормативният хаос и опитът да бъде погазено договорното начало и да се налагат еднолични решения са достатъчни, за да кажем "Стига", заяви д-р Дафина Тачова - член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз. 

Тя предупреди, че сегашната здравна политика от типа "проба-грешка" е насочена срещу лекарите, но тя ще се отрази най-зле на пациентите. 

"Ние не искаме да протестираме, но ръководството на здравното министерство ни принуждава", каза управителят на онкоболницата в Благоевград д-р Георги Георгиев. Той прочете декларация, с която общопрактикуващите лекари и сдруженията на общинските и частните болници обявяват, че стартират подготовка за национални протестни действия. Ето и част от мотивите им: 

"С новата Национална здравна карта се отнема правото на пациентите да изберат болница. Тя ще ги принуди да се лекуват само по местоживеене. С нея ще се закрият работещи болници, ще бъдат лишени от работа доказани специалисти по критерии, създаващи само условия за корупция. Въведените седмични лимити по дейности и закупуване на дейности по усмотрение на администрацията ще спрат достъпа на пациентите до медицинска помощ след изчерпването им, създавайки нови предпоставки за корупция и нерегламентирани плащания". 

Според сдруженията намалените цени на НЗОК в редица дейности ще доведат до увеличение на плащания на пациентите и трупане на нови дългове на болниците, а въведената забрана за инвестиции и утежнен режим на лицензиране ще забавят внедряването на нови технологии и методи на лечение пак във вреда на пациентите. 

"Новите правила за административен контрол ще превърнат медицинския одит в министерска бухалка за саморазправа с лекарите, недоволни от водената политика. В амбицията си си да стане господар на медиците министър Москов създаде хаос, непознат на здравната ни система досега. Повечето от тези правила са въведени в грубо нарушение на законите и Конституцията на страната", се казва още в декларацията. 

Протестиращите призоваха правителството да предприеме истинска реформа на здравеопазването, която да повиши качеството на медицинската помощ и да улесни достъпа на пациентите до нея.

"Искаме здравна система, свободна от монополна зависимост и зависимост от политически партии. Искаме здравна система, в която контролът на медицинската помощ да се осъществява от най-заинтересованите – пациентите и техните осигурители. Искаме свобода за нашите пациенти да избират къде, при кого и как да се лекуват. Искаме справедливи и честни условия за работа, свобода за нови инициативи, свобода да практикуваме медицина така, както сме я учили и в което сме се заклели", заявиха още хората в бели престилки, на чиито ревери днес бяха закачили лентички "Протест".

"Свидетели сме на абсолютно незачитане и арогантно поведение не само към лекарите, но и към цялата медицинска общност. Разбира се, че трябва да има промени, но те трябва да бъдат съгласувани с работещи в здравеопазването и с пациентските организации. Трябва спешно да се въведе някаква стабилност в системата и да се реши най-големият проблем, който си остава мизерните средства, които се заделят за здравеопазване", коментира бившият шеф на Регионалния център по здравеопазване д-р Анатоли Тачов, който в момента работи в частната болница "Пулс".

Той даде пример с европейските държави, където процентът за здравеопазване от БВП е 8-12 процента, а в България в момента е едва 4 на сто. 

"Стъпвайки на тази фалшива основа, каквито и реформи да се правят за предотвратяване на течове и кражби, те няма да имат смисъл, защото когато няма какво да тече, няма какво да се запушва", допълни д-р Тачов. 

Управителят на белодробната болница в Благоевград д-р Петър Георгиев пък съобщи новина от последните часове. "100 болници от утре остават връзка с Националната здравноосигурителна каса заради неразбории с фирмата, която отговаря за софтуера. Нека каже Москов това реформа ли е, хаос ли е", попита риторично той. 

Със своя декларация излезе и Районната колегия на БЛС, която прочете управителят д-р Съби Хаджиев. В нея съсловието настоява за истинска европейска реформа и модерно здравеопазване и едновременно с това призовава всички хора в бели престилки да се включат в националния протест, насрочен за 6 април.

 

Снимка: Infomreja.bg
Д-р Дафина Тачова, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Д-р Съби Хаджиев, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Д-р Анатоли Тачов, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK