МЗХ обжалва отменената от ВАС заповед на ексминистър Греков за орязаните национални доплащания на тютюнджиите

Бившият земеделски министър Димитър Греков, снимка: infomreja.bg, архив

Министерството на земеделието и храните оспорва решението на върховните магистрати за отмяна заповедта на ексземеделския министър Димитър Греков, с която бяха орязани с близо 1 лев премиите на тютюнджиите, произвели над 2000 кг тютюн.

Жалбата във ВАС е внесена в последния ден преди да изтече 14-дневния срок за обжалване, научи ИНФОМРЕЖА. 

Според самите производители, загубите от министерската заповед възлизат на 8-10 милиона лева, които те са решени, ако се наложи да стигнат и до Брюксел, но да им бъдат възстановени.

Жалбоподателите от Гоцеделчевско са уверени, че петчленен състав на Върховния административен съд също ще потвърди отмяната на убийствената и дискриминационна заповед, тъй като от събраните по делото документи и доказателства правото е на тяхна страна.

Както ИНФОМРЕЖА писа, тричленен състав на ВАС отмени заповедта на ексминистър Греков от 8 април 2014 г., с която негов заместник под натиска на Консултативния съвет към ведомството му, еднолично и в пълен разрез със закона, определил националните доплащания за произведения тютюн през 2013 г. от сорта "Басма" да са по 3 лева за килограм за количества под 2000 кг и по 2,04 лева за произвелите над 2 тона.

Делото бе заведено от група производители на жълто злато от Гоцеделчевско – Виктория Петкова, Велика и Костадин Сабахлъкови, Мария Шинлакова, Иван Кукув, Росен Гагаров, Фатме Гагарова, Венцислав Цветанов, Анче Албенова, Фикрие Пилева и други.

Незаконосъобразността на заповедта бе обоснована от тричленния състав на ВАС, че не е била подписана от Димитър Греков, а от тогавашния му заместник Борхан Абазов, който е участвал в Консултативния съвет, взел въпросното решение.

В мотивите си относно отмяната, ВАС посочи още, че в официалната наредба, уреждаща плащанията на премиите, никъде няма записано разграничаване по признак на произведено количество тютюн от всеки земеделски производител, както и че в официалната наредба ясно пише, че министърът като административен орган няма право да въвежда ограничения по целесъобразност, без те да са предварителнто нормативно уредени и съгласувани с Европейската комисия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK