Властта на заден: Пада текстът, който вдигна полицаите

Снимка: Infomreja.bg, архив

Правителството оттегля промените в бюджета, с които се орязваха основните привилегии на полицаите. Новината обяви вътрешният министър Румяна Бъчварова след заседание на Съвета по социално партньорство в МВР. Така отговаряме на очакванията на служителите на МВР, обяви вътрешният министър, цитирана от Dnes.bg.

Шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова обясни, че още в понеделник ще започнат преговори с представители на полицейските синдикати и работни групи в парламента. Те ще уточнят как точно да бъде проведена реформата в полицията.

Решението на властта идва само няколко часа преди пред парламента да се съберат хиляди полицаи от цялата страна. По обяд те организират национален протест срещу решението на кабинета да орежа 20-те им заплати при пенсиониране, броя на дните отпуска и надбавката за стаж.

Около 1000 души се очаква да се включат в протеста от Плевенско, 340 от Смолян. Участници ще има от Златоград, Рудозем, Мадан. От Пловдив се очакват около 250 души, от Бургас - близо 250 души. От морския град тръгват пет автобуса, един от които ще бъде само със служители от „Пожарна безопасност”. 200 души се очакват от Варна, 130 от Габрово.

Вътрешният министър обяви, че протестът е законен. ”Той е организиран по законовия ред, участието в него не е проблем”, каза Бъчварова след заседанието на Социалния съвет. Тя информира и че 500 са полицаите, които са подали заявления за напускане след внасянето на спорната промяна в бюджета. Според експертите в МВР броят им бил по-малък от този при предишните полицейски протести.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK