Ромите от „Кремиковци“ поискаха оставката на Минка Капитанова

Снимки: Infomreja.bg

Ромите от гърменският квартал "Кремиковци" възстанаха на организиран митинг и поискаха оставката на кмета Минка Капитанова. Те дадоха ултиматум да се спре събарянето на незаконните им къщи и да получат възможност веднага да узаконят местата си, за да започнат да си плащат данъците. Те настояха по най-бързия начин да се изработят ПУП в местността „Падарката” и всички постройки да бъдат узаконени.

„Ще протестираме всеки ден", "Искаме си правата", "Ние сме българи”, "Искаме да живеем нормално, а не като кучета", скандираха ромите. Те обвиниха Минка Капитанова, че е разрешила събарянето на къщите им и че не получавали никаква защита от нея. Със стотици  принтирани листове, на които бе написано  „Оставка на Минка Капитанова" бяха снабдени и децата от квартала, които също скандираха, че си искат правата.

Организаторите на протеста ги инструктираха да вдигат възгласи „Искам да учим", "Как да пращаме децата на училище, нямаме къщи, нямаме условия нито да ги  почистим, нито да ги облечем", крещяха родители на ромски деца, чийто къщи бяха съборени.

„Имам четрима ученици - дъщеря 9-и клас, другите са в 7-и, 5-и и 2-ри клас. Багажът ни е на улицата, не можем дори и дрехи да намерим, как сутрин тези деца ще излизат от скованите набързо колиби, в които няма нищо и ще ходят на училище”, крещеше 36-годишният Васил Илиев, който при събарянето на къщата му преди дни получи епилептичен припадък и бе закаран в болницата в Гоце Делчев.

Заради протеста на ромите от „Кремиковци" село Гърмен отново бе под обсадата на голям брой полицаи и  жандармеристи, които блокираха пътят им към общинския център и не им позволиха да протестират пред сградата на Общината.

Кметът Минка Капитанова вчера издаде заповед, с която разреши ромският протест, но със забрана той да бъде пред сградата на кметството. За провеждане на протеста тя посочи квартал „Кремиковци” до местната евангелска църква и шествие до кръстовището за Гърмен и Огняново.

Ромският протест премина под засилена полицейска охрана като във препречването на пътя и съблюдаването на реда активно се включиха и жандармеристите.

На протеста днес ромите се зарекоха, че няма да е последен и направиха на парчета ковчега, в който протестиращите символично погребаха българските закони преди време. Върху дървените отломки те нахвърлиха и плакатите, с които искат оставката на кмета Капитанова. Чисто нови национални  знамена развяха на протеста си днес ромите в Гърмен, а един от тарторите Юлиян Герасимов обикаляше и направляваше протестиращите, завит в националния трибагреник.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Джелил11:41 - 12.09.2015
Може и Минка да е но и Манол няма да е язък му за 100-те бона
Мехмед11:38 - 12.09.2015
Не случайно Манол организира ромският протест в Гърмен в денят в който Местан и Доган посочиха кандидатите си кметове на ДПС .Явно и плика с парите който даде агента за сватбата на дъщерята на Местан бе доста по- тежък от този на Минка . Хора за пореден път се убеждавам че ДПС е една измамна партия която ние неините членове ще напуснем масово и няма да гласуваме за Манолето който използва всички средства за да разбие общината ни и да я направи верно най размирната и просташка също като него община . И какво от това че него са издигнали от ДПС ние решаваме и този път ще сме по категорични от всякога защото сме омерзени , подгнусени и измамени от ДПС . Всеки друг ще е кмет но не агента Манол . Запомнете го не пари а раздава необещания да да дава нищо не може да ни накара вече да гласуваме за Манол . Няма да му простим мръсните игри които играе вече половин година .А циганите тепърва ще му лапат ............
Гост19:31 - 11.09.2015
Долу Минка - аз ...горе.
Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK