Хиляди земеделци блокираха пътя за Драма, палиха мухлясал тютюн

снимки: infomreja.bg

Над 3000 тютюнопроизводители от Гоцеделчевско се събраха на пътя за Драма край село Господинци и блокираха за близо два часа международното шосе.

Бунтът на местните земеделци е заради забавената кампания и ниските изкупни цени на тютюна. Той бе подкрепен от председателя на Сдружението на производителите на ориенталски тютюни и кмет на Сатовча Арбен Мименов, заместник-председателя на Народното събрание Алиосман Имамов, областния управител на Благоевград Муса Палев и кмета на Гърмен Минка Капитанова.

Депутатите от ГЕРБ Даниела Савеклиева, Георги Андонов и Любен Татарски също присъстваха на митинга, но не бяха поканени на импровизираната трибуна и останаха сред тютюнопроизводителите.

В знак на протест тютюнджиите издигнаха плакати с надписи "Къде са разследващите картелите?" и "Картел - силни фирми - немощна държава - беден народ" и ритуално запалиха няколко кашона с мухлясало от забавеното изкупуване жълто злато. Те се зарекоха, че няма да го продадат на цени под миналогодишните, или по 6,50 лева за килограм.

Пътят за българо-гръцката граница остана затворен повече от час и половина. Опашки от чакащи автомобили обаче не се образуваха. Около 1000 от протестиращите се отцепиха и затвориха разклона, който минава през Господинци за Гоце Делчев, но по нареждане на организаторите бързо го освободиха и се върнаха при останалите.

Отцепилата се група остро се възпротиви, че не е осъществена пълна блокада на пътя за Гърция, а мястото, определено от Инициативния комитет за протеста, е по-скоро символично.

Напрежението бе туширано от Арбен Мименов, който заяви, че полицията не е разрешила спиране на движението и ако това не бъде спазено, ще последват санкции.

„Освободете пазара на тютюна, след като държавата не може да се справи с фирмите изкупвачи, ще продадем произведените количества в Гърция, при това не за 5 лева, а за 7-8 евро за килограм. Вече не вярваме на обещания. Ако не започнат да изкупуват тютюните ни по най-бързия начин и на цени не по-ниски от миналогодишните, ще спрем децата си от училище“, заплашиха протестиращите.

"В магазините тетрадките са пълни с борчове, хората пазаруват хляб и други хранителни продукти на вересия, защото разчитат единствено на парите от тютюна, а фирмите се подиграват с тях", заяви Арбен Мименов. Той и заместник-председателят на Народното събрание Алиосман Имамов бяха категорични, че съмненията за картелно споразумение между фирмите се потвърждава и до дни това ще се докаже от Комисията за защита на конкуренцията, където е депозирана жалба от името на парламентарната група на ДПС.

Мименов подчерта, че досега никога не е имало подобно отношение на фирмите към тютюнопроизводителите. Двамата с Имамов обясниха за готвените промени в Закона за тютюните, според които държавната субсидия и закритата структура Фонд "Тютюн" се предвижда да бъдат възстановени.

Случайно или не, на протеста се появи и новият политик Николай Бареков, който бе поканен от Арбен Мименов да изкаже мнение по проблема на тютюнопроизводителите. "Дойдох, за да чуя проблема от първа ръка. Хората искат справедливи цени за робския си труд, а не подигравки и държавата трябва да се съобрази с тяхната воля. Държавата  трябва да застане зад производителите и срещу картелите, ако не - значи тя работи срещу собствения си народ", заяви от трибуната Бареков.

Ангел Славчев от екипа на Бареков отнесе със себе си няколко низи мухлясал тютюн с обещанието, че с него ще отиде в Министерския съвет и ще търси отговори на зададените от тютюнопроизводителите въпроси.

От синдиката "Защита" бе прочетена декларация в подкрепа на земеделците от Неврокопско. Неин представител за региона е Румен Орачев от село Кочан.

"Нека всички партии да престанем да политизираме сектора. Предлагам без да влагаме политика, да седнем и заедно да направим необходимото за хората", заяви депутатът Георги Андонов, който е един от вносителите на стария закон, по който сегашните управляващи готвят промени. Изказването му бе придружено с изключване на уредбата и режисирано освиркване.

На протеста по предложение на Алиосман Имамов с едноминутно мълчание бе почетена паметта на починалия по време на предишния голям протест на тютюнопроизводителите и тогавашен председател на Инициативния комитет - Мехмед Метушев от хаджидимовското село Абланица. Младият мъж издъхна от инфаркт на митинга пред митницата в Гоце Делчев.

На каруцата, която бе инпровизираната трибуна на Инициативния комитет, бе поставена и кутия за дарения за подпомагане на бедстващото семейство Пилеви от село Господинци, чиято къща преди седмици изгоря до основи.

Инициативният комициативният комитет и недоволните производители дадоха срок на фирмите да започнат масово изкупуване на продукцията от реколта 2013 до четвъртък следващата седмица. В противен случай те се заканиха, че ще пристъпят към масови протести и гражданско неподчинение.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

do do pisarushkite22:41 - 15.01.2014
pravish li razlika mejdu razmera na izkupnata cena na tiutiuna i prodajnata
da da17:45 - 14.01.2014
do kato barkame partite nama na se napravi nishto, bez parti narodat e edin. naroda e darjavata vmesto da se plue taq onaq partiq da se nadigne celiq narod nie sme darjavata ne depotatite nie naroda ako sme edini shte se opravime dosta barzo i shte sme po dobre
нов протест19:30 - 13.01.2014
Защо настройвате зеленчукопроизводители срещу тютюнопроизводители ? Цялото ни земеделие е сринато до основи. А що се отнася до това защо тютюнджиите искат субсидии... Отговорът е ясен и на най- некадърните математици....Защото акцизът на килограм тютюн е около 150 лв и отива в държавната хазна.Толкова ли е трудно да отделят от тях 7-10 лв за хората. Колко лв от зеленчуци отива в държавния бюджет...?
ДО ПИСАРУШКИТЕ19:04 - 13.01.2014
СПРЕТЕ ВЕЧЕ ДА РЪСИТЕ МОЗЪК ПО ТЮТЮНА БЕЗ ДА СТЕ ДОСТАТЪЧНО ОСВЕДОМЕНИ - ТЮТЮНА И СУБСИДИЯ ТАКАВА КАКВАТО НЯМАТ ЗЕЛЕНЧУКОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ,И ДРУГИТЕ ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ, ТЮТЮНА Е ВРЕДЕН ЗА ЗДРАВЕТО И ПОРАДИ ТОВА В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ НЕ ИСКАТ ДА ГО СУБСИДИРАТ ЗАТОВА СЕ ПЛАЩА С МИНИМАЛНА ЦЕНА ЗАТОВА НЯМА ДОПЛАЩАНЕ . ЕЙ ЗАТОВА СЕ БОРЯТ ХОРАТА КАТО МИМЕНОВ ЗА ДА ОСТАНЕ ОТРАСЪЛА ЗА ДА ИМА ТЮТЮНОПРОИЗВОДСТВО ЗА ДА СЕ ПЛАЩА ПА МАКАР И НА ПО-НИСКА ЦЕНА НО НАРОДНАТА ПРИКАЗКА Е ВЯРНА ПРОСТ НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА - КАК ДА Е СИЛНА КАТО ХОРАТА ИМАТ ПИЛЕШКИ МОЗЪЦИ НЕ МОГАТ ДА ОТСЕЯТ ЧЕ ТОВА Е ОТРАСЪЛ КОЙТО ЗАГИВА ЗАТОВА ДАВАТ ПАРИ ОТ ЕВРОПА ЗА ДА СЕ ПРЕОРИЕНТИРАТ В ДРУГА ПОСОКА ДА СЕ НАМЕРИ АЛТЕРНАТИВНА КУЛТУРА НА ТЮТЮНА. НООО НЕРАЗБИРА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ИСКА ВИСОКА ЦЕНА
родопчанин16:54 - 13.01.2014
И какво ,трябва да дойде Ангел Славчев да ни реши проблема както впрочем реши проблемите с останалите монополи в страната. Иначе вижда се ,себе си успя да вреди ,сигурно и някои и друг близък човек, няма лошо, не е луд който яде зелника. Става дума за нещо наистина сериозно, и ако Мименов покрай другото е решил да се сложи и на Бареков, нека не използва измъчения народ за това, още повече, там е Имамов, умен и прогресивен човек, ако той неможе да реши проблема с тютюна, то какво остава за останалите айде да не кажа какви хора.
00715:28 - 13.01.2014
Този кмет не е бил да преговаря. За тютюна ,а на инструктаж как да представи барека.
Ooo15:24 - 13.01.2014
Hlebarki
k-i10:06 - 13.01.2014
тоя ЧЕЧ беше гербаджия сега изведнъж хоп дпс пак се въртиш за облаги лицемер скапан.
протест21:16 - 12.01.2014
Народе, опомни се и се събуди най-после! Докато се делим на ДПС, ГЕРБ и БСП , и се плюем едни на други, тия от трибуната вечно ще ни водят като стадо.Истината е, че никой от тях не го вълнува нашето оцеляване.Ако ДПС защитаваха тютюнопроизводителите, вместо да дават 52 милиона лв за плащане на влакове, за да демонстрират какви овци ги следват и да се показват в София пред ГЕРБ колко зомбита ще ги последват, защо не дадоха тия пари на електората си,които е 99 % тютюнопроизводители.Това са почти колкото субсидиите за килограм тютюн и тогава стадото щеше да ги следва без проблем...Но сега опомнете се и не разчитайте на тях , а на себе си... Стачка...!!! И не давайте тютюна си под 7 лв!!! УСПЕХ ЗАЕДНО !!!
nannanan20:18 - 12.01.2014
sta4kata triabva da prodalji edna dve sedmici i zagubite hte sa fatalni togava samo napred xora ne otstapvaite i ne viarvaite na nikogo dori i na dps i gerb apak na psp ni nai malko samo sta4ki dodupka otnovo da izlezem
Слащен19:32 - 12.01.2014
Така е чеч. Цял зам председател на нс, а все едно го няма там. Той не е от плащачите. Националната телевизия излъчи едно изречение от неговото изказване.
Чеч19:27 - 12.01.2014
Авторката на този манипулативен текст цитира тъпото гоше, който освиркаха, а нито дума за изказването на професора. Даже го няма на нито една от снимките. Примитивна манипулация за простите помаци!
nabl16:56 - 12.01.2014
ВСЕКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ НА ДОМАТИ И ЯБЪЛКИ ПРОДАВА СТОКАТА СИ, КОЯТО Е ПРОИЗВЕЛ НА КАКВАТО ИСКА ЦЕНА........ ИСКАЙТЕ ГО И ВИЕ- ИМАТЕ ПЪЛНИТЕ ПРАВА ДА ГО ИСКАТЕ...!!! ЗАЩО ТРЯБВА ДА "ХРАНИТЕ" ДЪРЖАВАТА И ДЕПУТАТИТЕ С ВАШИЯТ ТРУД....???!!!
tutundjia16:30 - 12.01.2014
az prosto se buzikah. haresvam taq vlast.
tutundjia16:11 - 12.01.2014
hora.pak shte ni balamocvat 4e niama cena tutuna darjavata moje da gysni po 150 leva akciz a pak na tutundjiite ne moje da im plati po 10 leva na kilo.hora cta4ka do krai .nima dpc niama gerb vci4ki ca mafioti.
1111107:44 - 12.01.2014
pomak sam ima dpc ima mafia
Aman23:14 - 11.01.2014
Муса Палев, Имамов Капитанова тия хора ПОДИГРАВАТ ЛИ НИ СЕ? Нали те са на власт за какво са се изтупали ТЪПО по този начин .ОСТАВКА ВЕДНАГА миналата година със помощите цената стигна до 9.50 лв. Махайте се бе продажници долни
САМО ДПС !22:59 - 11.01.2014
НАЙ ГОЛЯМОТО ЗЛО ЗА НАШИЯ КРАЙ Е ГЕРБ И ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ. ТОВА Е. ТЕ СА ГОСПОДАРИТЕ НА ЛИДЕРИТЕ НА ДПС. ДОКАТО ГЛАСОПОДАВАТЕЛИТЕ НА ДПС НЯМАТ НИКАКВА ВИНА, ОСВЕН ЧЕ СА ОБРЕЧЕНИ.. ОБРЕЧЕНИ СТЕ И ВИЕ ЧЕРВЕНИ КЕЛЕШИ ГЕРБАВИ..
vadim22:50 - 11.01.2014
az prosto se ebavah
vadim22:24 - 11.01.2014
SLED KATO DURJAVATA ISKA DA PREMAHNE OTRASALA,ZAHTO HORATA DA NE SI TURGUVAT SAMOSTOIATELNO,NAPRIMER DA SE TRANSPORTIRA DO GURCIA I SUS SIGORNOS TURGOVCI HTE ISKUPIAT REKOLTATA NA PRILIT4NI CENI,KOI HTE ZAGUBI OT TOVA TEZI KOITO ' USH ISKAT DA ZATVORIAT OTRASALA' VIDITELI AKO ISKATE MNOGO HTE VI ZATVORIM OTRASALA PREDI MALKO SI KUPIH EDNA KOTIA MARLBORO ZA 7 DOLARA I 2O CENTA....AMERIKANCKI FIRMI HTE ISKUPIAT TUTUNA PISHA VI OT USA PUSHAT4ITE SA MNOGO,,PAZARA E OGROMEN...I TOVA NIAMA DA KASAE ZABRANITE OT EVROPEISKIA SAUZ..ACO CONSUMACIATA E NA DRUG KONTINENT...SLED KATO NIKOI NE GO E ZA ISTRADALIA NAROD,TE TO4NO TOVA PRAVIAT ...PREKOPUVAT . PREPRODAVAT MANIPULIRAT I PRAVIAT MILIARDI...NA GURBA NA ISRADALIA NARODEC.
ПОКАЖИ ОЩЕ 50 КОМЕНТАРА
Код за сигурност, въведете кода 3ax
loading...