Хиляди се събраха на традиционния събор в местността "Попови ливади" за Илинден

снимки: infomreja.bg

Няколко хиляди жители на община Гоце Делчев и съседните Хаджидимово, Гърмен и Сатовча, както и много гости от цялата страна се събраха за поредна година на традиционния събор в местността „Попови ливади", за да се поклонят пред паметника на легендарния пирински революционер Гоце Делчев и да почетат 108-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. 

Честванията започнаха рано сутринта с поднасяне на венци и цветя пред паметника на войводата Гоце Делчев и заупокойна молитва в памет на загиналите, която отслужи Неврокопският митрополит Натанаил в съслужие с местни свещеници.

Кметът на Гоце Делчев Владимир Москов, депутатите - Георги Андонов от ГЕРБ и Огнян Тетимов от Атака, шефовете на РУП, Гранична  полиция и противопожарната служба - Николай Тонев, Илия Сопраджиев и Росен Сердарев, ръководства на политически    партии и организации и много местни жители и гости поднесоха венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев. 

Тържествената церемония бе помрачена за около десетина минути с изключването на електрическото захранване в най-сублимния момент - отслужването на заупокойната молитва от митрополит Натанаил. Спирането на тока бе изтълкувано от събралото се множество като провокация и неуважение към загиналите в Илинденско-Преображенското въстание. "Проведохме с всички институции няколко оперативки преди самия празник и уточнихме абсолютно всички детайли, като изрично предупредихме да се внимава особено да не се допускат гафове с ел захранването и като че ли на инат то беше изключено", коментираха гневно организаторите от общинска администрация - Гоце Делчев, които бяха готови да прекратят честването, за да излязат от положение пред многобройните гости. 

За радост на хилядите съборяни, музикалната част от празника, с изпълнеията на многобройните фолклорни състави и гост изпълнители, които поддържаха настроението, продължи без аномалии и хората се веселиха и виеха кръшни хора до края на празничния ден.

Голямата изненада на сцената на "Попови ливади" за тазгодишния събор бяха прекрасните изпълнения на обединените за първи път групи за автентичен фолклор от селата Корница, Брезница, Лъжница, Баничан и Мусомища. Идеята на читалищните ръководители бе да покажат красотата на местните носии, както и единството между християни и мюсюлмани, за които песента е силната спойка, изчистена от политика и пошли предрасъдъци за разделение.

В богатата програма участие взеха още местни самодейни групи, както и популярните изпълнители Иван Дяков, Георги Жбантов, Румяна Попова и актьорът Георги Мамалев, който с хумора си успя да разсмее дори обичайно сериозния дядо Натанаил.

 

ОЩЕ СНИМКИ ОТ СЪБОРА ВИЖТЕ В РУБРИКАТА "ФОТО МРЕЖА"

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK