Хиляди роднини се събраха на международния събор в Голеш

снимки: infomreja.bg

Хиляди роднини от България, Сърбия и Македония се стекоха в местността “Голеш”, където се събират границите на трите държави. Поне 3 хиляди човека посетиха традиционната среща, наречена “Краище”. По традиция тя се организира на 12 юли, когато е Петровден по стар стил.

И тази година празникът започна с издигането на националните флагове на трите държави. Гости на празника бяха кметът на Босилеград Владо Захариев, представители от община Кюстендил и кметът на Крива паланка Арсенчо Алексовски.

Всички посетители имаха възможността да се насладят на различни изобретения на занаятчии от Македония и Сърбия, на различни лакомства и скара бира.

На традиционната родова среща човек можеше да си закупи както хранителни продукти, така и дрехи.

“Всички сме едно, на този ден граници няма. Ние сме братя и сестри от три територии. Пожелавам на всички много здраве”, каза Захариев, който поведе едно от първите хора на събора. За доброто настроение имаше фолклорни изпълнения от трите държави. Десетки кюстендилци срещу сумата от 10 лв. се изкачиха с автобус до местността “Голеш”.

“Това е най-големият международен събор, страхотен и уникален е. Аз лично се впечатлих най-много от майстор бъчвар от Сърбия”, казва 34-годишният Ивайло от Кюстендил. 

Голяма част от хората пък си спомняха с умиление за техните родни места, които сега са на територията на България. “Аз съм родом от Жеравино, но за съжаление идвам веднъж годишно. Трудно е”,  казва занаятчия от сръбския град Врана.

Съборът е международно културно събитие и дава възможност на хората от трите държави да контактуват свободно помежду си. Той е символ на приятелство, общуване и близост, символ на еднакви традиции, обичаи, спомени и преживявания, преминали през историята, казаха от общинска администрация Кюстендил.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

lele16:45 - 13.07.2013
Да ама не... Защо ги нямаше вългарските търговци ? Къде е сцената ? Къде са офиц. лица на Кюстендил ? явно пак някой не си е свършил работата ...
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK