Хиляди пълнят зала "Скаптопара" за спектакъла на Ансамбъл "Пирин" и над 300 танцьори от региона

Ансамбъл "Пирин" ще зарадва многобройните си почитатели с голям концерт. Танцовият спектакъл е част от програмата на Фолклорната танцова панорама, мащабен проект на фондация "Българско танцово изкуство". Проектът включва 16 концерта в 13 града на България и се организира за шеста поредна година. Над 2000 танцьори ще изпълнят над 200 танца пред 30 000 зрители.

Интересът към концерта е голям, защото участва обичаният ансамбъл ”Пирин” - емблема на човешката цивилизация, отворен прозорец към най-древните пластове на европейската култура. Към него се присъединява Представителният танцов ансамбъл „Веселие“ - Симитли, с ръководители Калина и Любомир Марянски, носител на десетки международни и национални отличия.

За 24 години от своето съществуване, фолклорен танцов ансамбъл „Актавис“ - Дупница, е доказал, че танцьорите му се раздават с пълна сила, за да покажат на света богатия и красив български фолклор.

Танцьорите на Пиринския  танцов ансамбъл „Вихрен“ към Народно читалище "Никола Вапцаров - 1866"- Благоевград са признати и отличени на много наши и международни сцени. Участници и носители на множество престижни награди, медали и дипломи.

В репертоара на ТС „Зора” - Дупница с ръководител Дилиана Диканска има танци от всички етнографски области на България. Усиленият труд по време на репетициите им носи множество награди и призови места от конкурси и фестивали в страната и чужбина.

Фолклорната танцова панорама цели да популяризира българския танцов фолклор, да създаде творческа среда и да подпомогне обмяната на информация с цел професионалното израстване на хореографите и развитието на сценичното танцово изкуство във фолклорния жанр, да стимулира както морално, така и материално, развитието на танцовите групи чрез дарения след всеки концерт, чрез годишни дарения и чрез годишни награди на фондацията.

Спектакълът в Благоевград очаквано предизвика голям зрителски интерес, защото организаторите и участниците обещават истинска естетическа радост от танцовото изкуство на България.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK