Хиляди неврокопчани чуха благата вест от митрополит Натанаил и отнесоха от живия огън в домовете си

снимки: Краси Терзиева, infomreja.bg

Въпреки лошото време близо 5 000 неврокопчани, предимно млади хора, се събраха точно в полунощ на площад "Гоце Делчев", за да чуят благата вест от Неврокопския митрополит Натанаил за възкресението на Исус Христос. 

Всички църкви в Гоце Делчев бяха изпълнени с вярващи хора, които присъстваха на празничната служба по случай светлия християнски празник Възкресение Христово, след което се събраха на площада, за да вземат от живия огън и да го занесат в домовете си.

От импровизирания на площада амвон Неврокопският митрополит Натанаил заедно с местни свещеници и църковния хор поздравиха с "Христос Воскресе" събралото се множество, което в хор на три пъти отговори с "Воистина Воскресе".

Благодатният огън, който неврокопските свещеници посрещнаха на летище Пловдив от Йерусалим, пристигна навреме в Гоце Делчев и от него всички събрали се на площада отнесоха в домовете си. 

До 3 часа след полунощ продължиха богослуженията в църквите в града. Посрещането на Христовото Възкресение на площада премина при засилено полицейска охрана както от служители на РУП - Гоце Делчев, така и на общинското звено "Екополиция". 

На дядо Натанаил и придружаващите го свещеници също бе подсигурена охрана от църквата до площада, за да може шествието от свещениците в празнични одежди да премине през многото събрали се хора до импровизирания амвон.

Неврокопчани от дълги години пазят великденската традиция и въпреки късния час на площада за Възкресение Христово много млади семейства дойдоха за празника заедно с децата си. 

Заради дъждовния ден тази година на площад "Гоце Делчев" се събраха по-малко хора, в други години при по-благоприятно време броят им е двойно по-голям. 

В последните години много жители от гръцките села и градове покрай границата също посрещат Великден в полунощ в Гоце Делчев. 

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK