Демократичният съюз на българите с подкрепа към еко протеста в столицата

Драголюб Иванчов - председател на Демократичния съюз на българите Снимка: Личен архив

Демократичният съюз на българите подкрепя протестите, предизвикани от екологичната катастрофа, която застрашава и унищожава околната среда в Босилеградско.

„До преди само няколко години Босилеградско беше екологично чист планински район, с благоприятни условия за развитие на биоземеделие, производство на екологично здрава храна, ловен, риболовен, църковен и селски туризъм. Благодарение на едноличното управление на кмета Владимир Захариев бяха взети едни управленски решения, които ни доведоха до екологична катастрофа, чийто размери все още не са известни. 

Тази катастрофа се дължи на изграждането на пилотна инсталация за извличане на олово, цинк и мед от полимерни руди в района на село Караманица, без оценка за въздействие върху околната среда и без пречистване на отпадните води, наситени с тежки метали и химически реагенти“, обявиха още от ДСБ.

От там посочват още, че по подобен начин е взето и решението за изграждане на 35 малки ВЕЦ-а на територията на общината, които трайно застрашават и унищожават околната среда.

„Гражданите бяха излъгани, че с откриването на мината в Караманица и изграждането на десетки ВЕЦ-ове, ще се открият стотици нови работни места, ще се напълни общинският бюджет и ще се постигне висок жизнен стандарт. На практика се откриха няколко десетки работни места дълбоко под земята, с нечовешки условия за работа, в които миньорите рискуват живота си за минимални заплати“, обяви председателят на Демократичния съюз на българите, Драголюб Иванчов.

Както ИНФОМРЕЖА съобщи, протестът „Спрете екологичната катастрофа над Кюстендил“ ще се проведе 16. януари пред сградата на МОСВ.

Той беше провокиран, след като стана ясно, че канадско дружество е получило разрешително за търсене и проучване на полезни изкопаеми на територията на общините Трекляно, Земен и Кюстендил, както и от замърсяването на река Драговищица в Босилеград.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK