Хижа „Скакавица“ вече сама произвежда електричество от слънцето

Снимки: Грийнпийс

Новото оборудване на хижата ще подсигури електричество за най-важните нужди

Хижа „Скакавица“ и екипът ѝ вече сами произвеждат електричество от слънцето! Сградата вече разполага с 16 фотоволтаични панела с площ около 26 кв. м. и с обща генерираща мощност 4,96 kWp. 

Новото оборудване на хижата ще подсигури електричество за най-важните нужди: хладилници и фризери, осветление, комуникационни връзки, горелки за пелетните котли. 

Хижа „Скакавица“ не е малка, но със сигурност е спретната и добре обезпечена технологично. Към настоящите системи - соларни колектори и пелетни котли за подгряване на вода, екипът добави панелите, които вече функционират.

В слънчев ден фотоволтаичният генератор ще произвежда до 20 kWh електричество. Генерираната електроенергия ще се използва за моментната консумация през деня, а излишното неизползвано електричество ще се съхранява в акумулаторен блок, който ще осигурява електрозахранване през тъмната част от денонощието. Към системата са добавени и с 8 бр. акумулатори най-висок клас AGM за дълбок разряд. Те са свързани на 48V напрежение и могат да съхраняват близо 30 kWh.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK