Луковмарш премина без безредици в София

Снимка: бТВ

Столичната дирекция на вътрешните работи предприе мерки за охрана на обществения ред и безопасността на движението на територията на София във връзка с проведените днес масови мероприятия. 

Опазване на обществения ред и недопускане на правонарушения и престъпления преди, по време и след проведените мероприятия в града бе основната цел на полицейските служители.

На подходите към сборните пунктове полицаите следяха да не бъдат допускани участници във видимо нетрезво състояние и носещи забранени предмети и вещи. 

В охраната на реда, гарантиране на сигурността и безопасността на движението в София се включиха и служители на Дирекция "Жандармерия" и ОДМВР-Пловдив, съобщиха от МВР.

Днес десетки националисти се събраха в центъра на София, за да почетат паметта на ген. Христо Луков. Т.нар Луковмарш традиционно предизвиква остри полемики, защото освен герой от Първата световна война, убитият от комунисти генерал и ръководител на Съюза на българските национални легиони е обвиняван в антисемитизъм и прокарване на идеите на Третия Райх у нас.

Сред участниците традиционно има облечени в униформи крайно десни активисти с факли в ръце, по информация на бТВ.

Тази година в шествието се включиха националисти от Германия, Швеция, Чехия и Естония. Всички те се подредиха зад транспарант с надпис на български и немски: "Заедно за Европа". 

Началната точка беше пл."Света Неделя", като полицейското присъствие в района беше значително.

По-рано през деня антифашисти, леви активисти и правозащитници проведоха контрашествие под надслов „Без нацисти по улиците ни!”.

Правителството в лицето на зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев и кметът на София Йорданка Фандъкова също се обявиха против Луковмарш, а декларацията на БСП по темата предизвика скандал, защото в нея, освен осъждането на шествието, имаше и пасаж, оправдаващ Народния съд след 9.9.1944 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK