Софийско училище въведе електронна система за хранене

Снимка: Infomreja.bg

В софийското 119-о училище родители поръчват училищния обяд на децата си по интернет. Новата система заменя хартиените купони в столовата с електронни и децата ги използват със специални карти. Дигиталната платформа се използва за първи път в България и е въведена по идея на директора на 119 училище, съобщи БНТ.

В 119-о училище обядват 500 ученици от 1-ви до 4-ти клас. Половината от тях вече използват електронни карти, а останалата половина - хартиени купони.

Янко - ученик във 2-ри клас: "Това е моята карта. Просто давам картата и те ми я маркират, върнат ми я и си взимам обяда." Бащата на Янко е един от първите, които купуват електронна карта и поръчват храната за детето си по интернет. След въвеждането на новата система спестява часове чакане на опашката за хартиени купони.

"Преди да се въведе системата, всеки понеделник се купуваха купоните за седмицата и това става от едно гишенце отвън пред училището. Като обикновено сутрин няколко стотин родители се редим на една опашка, за да си купим талончета за храната в стола, което е доста неприятно", добавя той.

През платформата родителите могат да подбират храни от дневното меню и да проверяват дали детето се е хранило. В менюто може да видите и кои храни съдържат алергени.

"Ако някой родител пожелае в някой от дните да откаже купона, това също може да стане със съвсем елементарно чекване в системата. Като този купон след това може да се ползва в следващите дни. Тази система струва нула лева за родителите, а самата карта е 1 лев", казва Диян Стаматов - директор на 119-о СУ "Акад. Михаил Арнаудов".

В училището планират от следващата година поръчката на закуски също да става електронно. Активни остават и хартиените купони.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK