Хеликоптер спаси пострадал турист в Пирин планина

снимка: infomreja.bg, архив

66-годишен турист е пострадал в Пирин планина в ранния следобед днес. Сигналът е получен в Планинската спасителна служба в Банско към 12.50 часа.

Иван И. от Плевен бил на бивак в района на Тевно езеро с трима приятели. Тази сутрин групата изкачила връх Каменица. На спускане към Митрово езеро 66-годишният мъж изостанал от приятелите си и решил да мине напряко, за да ги настигне.

В бързината обаче се подхлъзнал и полетял по каменен улей, търкаляйки се към 20-30 метра.

След получения сигнал в ПСС - Банско било преценено, че спасителният отряд ще загуби 3-4 часа, докато стигне до мястото на инцидента, след което бил извикан на помощ хеликоптер от Пловдив.

Към 15 часа хеликоптерът кацнал в района на Тевно езеро, взел пострадалия турист и го транспортирал до Банско.

Иван И. е приет в МБАЛ - Разлог. Той е с тежки травми на главата, раменете и гръдния кош. 

 

КОМЕНТАРИ

Татяна Иванова20:12 - 15.08.2012
Винаги съм твърдяла, че да бързаш за да настигнеш другите е много по-опасно отколкото да останеш сам. Защото в първия случай травмата ти е в кърпа вързана, докато при втория е под въпрос. Още повече, че има планинари, макар и непознати, които минават по маркираното трасе и оставането "сам" е твърде относително понятие...Често изпадам в подобни ситуации, поради дребния си ръст и малка крачка, но не ме разбират и постоянно ме карат да засиля крачка...
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK