Паметна плоча на Кузман Шапкарев откриха в двора на Седмо средно училище в Благоевград

Снимки: Община Благоевград

Паметна плоча на Кузман Шапкарев откриха в двора на Седмо средно училище в Благоевград, носещо името на възрожденския книжовник.

Монументът бе официално открит от кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов, директорът на училището Лилия Стоянова и родственици на Кузман Шапкарев. 

Той е изработен по инициатива на Българско сдружение на родовете от Македония и е дарение от Министерството на културата. По време церемонията възпитаници на Седмо СУ припомниха част от живота и делото на Кузман Шапкарев.

„Откривайки тази паметна плоча, ние се прекланяме пред делото на Кузман Шапкарев. Личност, оставила ярка диря в нашата история и допринесла за това да се съхраним като народ, защото именни книжовността и традициите са онези неща, които са ни съхранили като народ. Всеки народ трябва да има историческа памет, да помним, да не забравяме“, каза градоначалникът. Той благодари на дарителите за паметната плоча, която от днес ще бъде част от двора на училището.

В церемонията се включиха заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христна Шопова, Марио Примджанов и Рашко Младенов, които са родственици на Кузман Шапкарев, учители и ученици.

Кузман Анастасов (Тасев) Паскалев Шапкарев е български възрожденски книжовник, фолклорист, редовен член на Българското книжовно дружество, днес БАН. Кузман Шапкарев е и патрон на Седмо СУ– Благоевград, където образованието си получават личности, прославящи Благоевград по света.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK