Хиляди протестираха срещу президента Александър Вучич в Белград

Снимки: Reuters

Хиляди сърби протестираха в Белград срещу президента Александър Вучич и неговата управляваща Сръбска прогресивна партия, предаде Ройтерс.

Те скандираха „Вучич е крадец” по време на мирното шествие в центъра на града. Протестиращите настояват за медийна свобода и спиране на атаките срещу журналисти и опозиционни политици.

Това е четвъртият подобен протест в последните седмици. Първият беше проведен в отговор на нападение над опозиционния ляв политик Борко Стефанович, който бе пребит в Крушевац, Южна Сърбия, на 23 ноември.

Поддръжниците на Алианс за Сърбия, опозиционна формация, в която влизат над 30 партии и организации, твърдят, че Вучич е автократ, а партията му е корумпирана, което категорично се отрича от партийното ръководство.

В интервю за проправителствената телевизия Б ТВ Вучич заяви, че е готов да обсъди исканията на опозицията. „Готов съм да обсъдя причините за недоволството на хората”, посочи той, след като беше освиркан от група протестиращи, докато влизаше в сградата на телевизията.

По-рано Вучич заяви, че е склонен да тества подкрепата за партията си на извънредни избори, въпреки че Вук Йеремич, бивш външен министър и лидер на малката Народна партия, част от алианса, заяви, че опозицията ще бойкотира евентуален вот.

„Няма да има легитимни избори в Сърбия с участието на опозицията, докато не се създадат нормални условия за избори и за живот”, каза Йеремич.

Според проучване от октомври Сръбската прогресивна партия на Вучич получава подкрепа от 53,5% от избирателите, а останалите партии изостават доста.

Ако опозиционните партии се явят на избори като алианс, а не като отделни формации, биха спечелили около 15% от гласовете.

Водената от партията на Вучич управляваща коалиция разполага с комфортно мнозинство от 160 депутати в 250-местния парламент. Следващите национални избори ще са през 2020 г. /bTV/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK