Хаос и недомислици при раздаването на хранителни помощи на социално слаби в Кюстендил

Снимка: Infomreja.bg, архив

ОТ РУБРИКАТА "СТАНИ АВТОР"

От няколко години получавам хранителни помощи чрез БЧК по европейска програма за подпомагане на социални слаби, получаващи енергийни помощи. За пръв път обаче хаосът по раздаването е пълен. Първо червенокръстците обявиха, че помощи ще се раздават от 20 февруари, комай последни сме в цялата област.

Отделно тази година пунктът бе преместен на улица "Николичевски път” 21 в самия край на града над ромския квартал, което не позволява на много хора от Кюстендил да получат без транспорт своите хранителни продукти, говорим все пак за 40 кг.

Представете си как възрастна жена влачи това количество до кв. "Румена войвода" примерно. А има много пенсионери, които получават такива помощи. 

Примирих се някак, че пунктът е далече, осигурих транспорт чрез роднина, когото ангажирах, и отидохме до бившия обувен завод, където на портала още от сутринта висяха поне 40 души. Това в 10 сутринта.

Едно на ръка, че няма табели къде се намира пунктът, но пред входа ни чакаха нови изненади. Първо пропускателен режим, второ - оказа се, че има работен график от 11 до 16, необявен никъде по медиите (не ходя редовно до офиса на БЧК, за да ги знам тези неща).

Трето - раздаването е по азбучен ред (а вече охранителят бе раздал номерца), и четвърто, което си беше абсурд - хората от кв. "Изто"к ще получат помощи едва от 2 март (пак казвам пунктът, кажи речи, е в техния квартал).

Появи се шефката на БЧК д-р Кацарска и най-нагло заяви, че ще пуснат хората с номера и онези с буква А, а останалите и ромите да си ходят - нямало да бъдат обслужени?!

Аз й вдигнах скандал и я попитах как така хора, които са дошли от другия край на града - пенсионери, инвалиди и бедни, ще дойдат друг ден и как ще си позволят отново транспорт, като таксито в двете посоки е 6 лева.

Тя каза, че и друг път е имало азбучен график, но аз я контрирах, че никога не е бил спазван, а още повече азбучният график не е обявен по медиите, откъдето хората най-често се информират. Госпожата само отвърна, че не иска караници, врътна се и си замина.

Най-после в 11 часа охранителят пусна първите 5 души, като останалите 40-50 души се сбутаха близо до портала с надеждата да влязат по-бързо. За около час обаче бяха обслужени само около 15 човека. Охранителят изчакваше първо да минат влезлите и тогава пускаше нови.

След около 2 часа и половина чакане успях да вляза и получих анкета да попълня дали съм доволен от програмата плюс рекламни хартийки?! С това ли губят времето на хората. Вярно, служителите бяха любезни, помагаха на тези без торби, но обстановката бе крайно изнервена, а и помещението бе далече от портала, по стръмни стълби, и човек се чувстваше като акробат на въже с 4 чанти като в моя случай.

Имаше и хора, които ги нямаше в списъка, а получавали по техни думи енергийни помощи. Трябваше да изчакам моя роднина да бъде пуснат с колата през другия портал с колата, за да ми помогне с багажа.

Още не съм отварял компота от сливи, но искрено се надявам да няма дръжки и костилки като миналата година. А, да, все още се чудя как да сготвя булгура от миналата година и на кого да харижа двата пакета боб, които са абсолютно неваряеми.

Иначе другите продукти са с поносимо до добро качество. Но защо се налагаше така да бъдем унизени заради брашно, ориз и захар. Аз самият съм с диабетна полиневропатия и още няколко заболявания и тези 2 часа и половина чакане ми причиниха големи болки.

Вероятно е имало и други хора като мен.

В края искам да призова д-р Кацарска (шефката на БЧК) да бъде уволнена заради организацията и нейното непростимо поведение спрямо хора в неравностойно положение.

Даниел Григоров

 

КОМЕНТАРИ

Не-Йосева!!!20:47 - 28.02.2017
Само че не позна, господин псевдо-писач, драскач и т.н. Не е г-жа Йосева, за което твърдение дължиш извинение, а човек, който е бил и от двете страни - редил се на опашките, както и участвал в раздаването. Отдавна не съм в КН, но прекрасно знам какво физическо и психическо преживяване е няколко месеца да търпиш претенции на такива като теб, да премълчаваш разни епитети и държание и в същото време да минават тонове през ръцете ти. Недей да характеризираш, кой е писал, кой те е обиждал. Този дето сипе негативизъм и обиди си ти в случая.Дали щеше да ти е по-добре да се редиш не с 30-40 а с 2000 човека. Извини се и се засрами....и недей да хулиш, жалко е. Желая ти всичко най-добро и недей да се пънеш повече да отговаряш, много си далече, ама много........
Даниел Григоров14:33 - 26.02.2017
Аз като почтен човек се подписвам с името си, а не с фалшиви имена.коментара Даниелчоо е от бивша служителка като мен,понастоящем доброволка г-жа Йосева,която дълбоко уважавам,но не разбирам .Бивш служител на тази организация съм БчК както казах и се гордеех, че съм бил част от нея,докато не бе разсипана от сегашният и управител.Кой я избра,защо я избра д-р Кацарска?Мистерия,но е факт че нищо не се случва там вече ,освен по общински празници,когато се продават сувенирчета.Псевдо писач ли?г-жо Йосева добре знаете за моя медиен опит,така че опита за обида не постигна целта си.Това съм видял, това съм писал.А пък Благоева явно се е редила другаде/или в друга вселена
Даниелчоооооо09:28 - 23.02.2017
Защо не дойдеш ти да раздадеш на 140 човека наведнъж бе мойто момче.....?!? В 11:00 ч да влязат всички и в 11:05 да си намерил всеки в списъка, да се е подписал, да си му подредил продуктите, да си ги е напълнил в чантите и в 11:15 да си е вкъщи......!?! Намери достатъчно голям склад за тези количества, може би на 20 м от където ти живееш, няма никакъв проблем........много е лесно да се криеш зад клавиатурата и да хулиш. Чели сме много драсканици на псевдо писачи като теб, 90, да не кажа 100% негативизъм и хейтване.....така че, готви си от продуктите, които си взел още първият ден и остави хората, които се организират, работят колкото могат най-добре , преглъщат коментари и държание на такива като теб, да работят градивно и в услуга на нуждаещите се граждани. Срам да те яде!!!
Благоева21:29 - 22.02.2017
На 20.02.2017г. посетих въпросният пункт за раздаване на помощи. Нищо подобно не ми се случи.Нямаше много хора но и малкото хора създаваха проблеми на работа на доброволци те които работеха на студеното време.Българина никога не е бил доволен все някой или нещо му пречи .

FACEBOOK