Кристиан Кръстев: Не е пилотска грешка навлизането на пилота от Авиоотряд 28 над Иран

Снимка: epicenter.bg
Нашият пилот на Авиоотряд 28 не е дал грешна информация. Не е пилотска грешка, защото самолетът нямаше да влезе в чуждо пространство. Това заяви в предаването „Здравей, България“ бившият транспортен министър Кристиан Кръстев.
 
Припомняме, че вчера говорителят на иранското външно министерство излезе с нова вресия, че не неиздаването на разрешение за преминаване на самолета на българския министър-председател през въздушното пространство на Иран, е причината, а че погрешно обявяване на полетната информация от страна на пилота на самолета към кулата в Иран.
 
Според Кръстев обаче това е невъзможно. „Ако е пилотска грешка, той нямаше да навлезе в турското въздушно пространство. Има допълнителни процедури. При навлизането казва номера на полета, след това казва ешалона и след това казва до къде лети. В някои места може да му е поискан и транспондера“, обясни той в ефира на Нова телевизия.
 
„Освен всичко останало една безплатна програма следи полетите на света. Кажете ми как телефон следи маршрутите, а той да не знае накъде лети“, попита още бившият министър.
 
В краен случай може да се поиска транспондера – там се съдържа секретна информация. Във всеки самолет има черна кутия, която съдържа какво е казано. Случаят не е технически, а дипломатически, категоричен е Кръстев.
 
По думите му засега нашата дипломация добре се справя. „Смятам, че нашето правителство подхожда изключително дипломатично“, завърши Кръстев.
 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK