Хамалите в Кюстендил празнуват! От 118 години отбелязват своя празник, готвят се за Гинес

Снимки: Infomreja.bg

От рано днес в ромския квартал в „Кюстендил“ се усещаше едно приповдигнато настроение. Чуваха се тъпани, песни, играеха се хора.... А причината за всичко това бе единствения по рода си празник на Хамалите, който се отбелязва от далечната 1901 година.

„Имаме решение още от тогава, според което на 7-и май, вторият ден след Гергьовден, да празнуват всички хамали. Празникът е уникален и единствен по рода си в цял свят. Именно поради тази причина сме взели решение да кандидатстваме за Рекордите на Гинес.

Няма как да не ни одобрят, тъй като това е една традиция, която продължава вече 118 години. Ние сме единствените, които отбелязваме Празник на хамалите, имаме си свое знаме, химн и старейшина“, обясни пред ИНФОМРЕЖА, ромският общественик Стефан Лазаров.

В момента хамалите в ромския квартал „Изток“ са около 100 човека. Някога са били над 300.

Търсени са ежедневно от хората, а понякога и не достигат. Най-възрастният от тях е 76-годишният Асен Рангелов – Рангарата, а най-младият е Боян Стефанов /23 г./.

„На днешния ден в квартала командват хамалите, каквото те кажат, това правим. Празникът започна от рано сутринта с хоро под звуците на тъпани. Тръгваме от центъра, а след което хорото се пренася до святото място Лонджата. Там се прави ритуалът, при който младите хамали носят на ръце най-възрастния Асен Рангелов. Веднага след това раздаваме и събраните хранителни продукти на най-бедните“, разказва още Лазаров.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK