Хакерът Кристиян е пуснат от ареста

Снимка: Господари на ефира

Софийска градска прокуратура взе мярка за неотклонение „Подписка“ спрямо обвинения вКристиян Бойков и разпореди незабавното му освобождаване.

Мотивите за вземане на най-леката мярка за неотклонение са  събиране на допълнителни доказателства по делото, обосноваващи изменение на обвинението му в по-леко наказуемо престъпление - в такова по чл. 319 б ал.2 НК. Установено е, че Кристиян неправомерно е копирал компютърни данни от сървър на НАП, но деянието е извършено срещу информационна система, която не е част от критичната инфраструктура. Това е установено от писмо на НАП, получено днес в прокуратурата.

Съобразени са данните за чистото съдебно минало на 20-годишния мъж, добрите характеристични данни и младата му възраст, размерът на наказанието за престъплението по чл. 319 б ал.2 от НК /лишаване от свобода до 3 години и глоба до 5000 лева/, както и задължителното прилагате на института на освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по реда на чл. 78А от НК.

Крис, както го наричат колегите му, е освободен от следствения арест в изпълнение на разпореждането на СГП.

Разследването по делото продължава.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK