Отново празнуваме Цветница и Великден, спазвайки строги мерки

Снимка: Infomreja.bg

Църквата в Банско запазва традиционните ритуали, съобразявайки се с препоръките на здравните власти

Здравните власти излязоха с препоръки за празнуването на Цветница и Великден. Здравният министър в оставка - Костадин Ангелов, и Ангел Кунчев обявиха правилата, при които за втора поредна година в пандемична обосновка ще се проведат църковните литургии и ритуали по време на Цветница и Великден.

Според изявлението на здравните власти, в църквите остават задължителните мерки – спазване на физическа дистанция, задължително носене на предпазни маски, дезинфекция, както и обособяване на коридори за вход и изход за да се раздели потока от посетители в храмовете.

Министърът в оставка препоръча да не се целуват иконите, а върбовите клонки да се раздават извън църквите.

В град Банско вече има подготвена програма за провеждане на предстоящите великденски празници.

Както всяка година, така и тази, във втори ден на Великден ще се проведе традиционното литийно шествие през града от църквата „Света Троица“ до параклиса „Свети свети Петър и Павел“ и обратно. Шествието ще бъде предвождано от неврокопския митрополит Серафим.

Остава под въпрос до сряда дали вечерната литургия в събота срещу неделя, на която се обявява Възкресението Христово, ще се проведе на площадното пространство пред църквата при паметника на Паисий Хилендарски, или ще бъде пред самата църква.

ИНФОМРЕЖА се свърза с отец Калайджиев, който ще води празничната литургия. Той заяви, че винаги изпълнява това, което Канонът повелява. Според него провеждането на литургията в площадното пространство би довело до по-голямо струпване на хора, отколкото в самия храм.

 

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK