Хайде да спортуваме! МФВС стартира „Дни на отворените врати”

снимки: Дани Асенова, infomreja.bg

Министерството на физическото възпитание и спорта стартира „Дни на отворените врати” на спортни обекти в страната. Инициативата е част от проекта „Никога не е късно за ново начало”, който се изпълнява от МФВС с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Желаещите ще имат възможност безплатно да посетят заниманията. Футбол, волейбол, баскетбол и тенис на корт са спортовете включени в проекта, който се  реализира в Кюстендил. Организатор на групите е Кирил Мицов, завършил НСА, учител в Спортното училище и треньор по футбол, а медицинско лице е д-р Георги Ценов.

„Програмата е насочена към хората на възраст между 18 и 65 години, като идеята е да спортуват, да разпуснат от напрежението в ежедневието. Използваме базата на ОП „Спортни имоти и съоръжения” - малките зала по волейбол, баскетбол, футбол и тенис на корт на стадион „Осогово”. Заниманията са безплатни”, уточни организаторът Кирил Мицов. Всеки участник ще получи и талон за участие в томбола, с награди - спортни шапки фланелки и раници.

„Групите по футбол са почти пълни, като не ни достига времето, в което залите на стадиона са свободни. Те играят събота от 9.00 до 10.00 часа, неделя от 8.00 до 10.00 часа и сряда от 19.30 до 21.30 часа. Очаквам желаещите да играят волейбол или баскетбол в събота от 12.00 до 15.00 часа. Ако има много желаещи ще направим група и в неделя”, допълни Кирил Мицов.

Проектът „Дни на отворените врати” за спорт ще се реализра 3 месеца. Организаторите от МФВС отчитат, че повече от половината трудоспособни българи не са спортували никога в живота си. 76% от тях обаче са съгласни, че повишаването на физическата активност, води до повишаване на качеството на живот. 77% споделят, че са запознати с последствията за здравето от липсата на движение и спортуване.

Въпреки това, почти всеки втори българин не полага никакви усилия за поддържане на добра физическа форма. Едва 17% от българските граждани в активна трудоспособна възраст се занимават със спорт и различни физически упражнения, показват проучване на Министерството на спорта.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK