Хаджидимовското село Абланица за два дни се превърна в национален център на приятелството

Снимки: СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ - с. Абланица

В истински национален център на приятелството се превърна хаджидимовското село Абланица на 28 и 29 юни по време на проведения там невероятно красив, емоционален и многоцветен фестивал.

Организираният от гостоприемните домакини от Абланица Фестивал на приятелството бе и заключителната част на съвместния проект между Втора АЕГ „Томас Джеферсън“ - София и водещата партньорска организация по проекта „Единни и толерантни за нов обединен свят“ – ЕТНОС" - СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ - с. Абланица. 

Официалното откриване  на мащабното мероприятие в Абланица направиха Емилия Лазарова, ръководител на проекта и директор на Втора АЕГ „ Томас Джеферсън“, и директора на СОУ „Св. Паисий Хилендарски” - Мехмед Имамов.

Гвоздеят на големия празничен завършек на съвместния проект на двете училища бе спектакълът „На мегдана, чрез разбирателство - има приятелство“. 

Спектакълът предизвика изключително голям интерес сред многобройните гости, които станаха свидетели на невероятната гледка на голямата сцена в двора на училището в Абланица, където младите хора от София и Абланица показаха, че наистина без приятелство няма разбирателство – важна максима, която стои на първо място сред обществото и живота като цяло.

Впечатляващият спектакъл бе представен от учениците от двете училища. Те представиха и своя съвместна програма. В нея демонстрираха завидни качества и умения като драматизация, пеене и танци, с които обраха бурните аплодисменти на многобройната публика, която с интерес и любов проследи и през двата дни всички изяви.

Автентичните декори и народните носии на участниците в спектакъла създадоха също много настроение и емоции, които ще се помнят още дълги години. 

Гостите и участниците във фестивала от столицата, Благоевград, Плевен и други градове останаха силно впечатлени и от подредената автентична изложба, както и от безбройните вкусотии от местната кухня на абланичани, с които ги нагостиха. 

В двора на школото двамата директори Емилия Лазарова и Мехмед Имамов посадиха дървото на приятелството и си пожелаха роденото по чисто естествен  начин приятелство между учениците от двете училища, учителите, директорите и родителите с приключването на проекта да не бъде забравено, а то да продължи и занапред. 

По време на голямото събитие в Абланица бяха реализирани и четири основни дейности, в които активно се включиха учениците и от двете училища. В кътовете на открито младежите се занимаваха с готварство, рисуване, тъкачество и плетиво, а в прекрасната конферентна зала на СОУ „Паисий Хилендарски " бяха представени интересни презентации. 

Спортните мероприятия по време на Фестивала на приятелството в Абланица също не липсваха. В проекта участваха общо 12 клуба. Участниците в Клуб „Спортист“ от Абланица демонстрираха интересна игра от миналото. Проведена бе и волейболна среща между отборите на домакини и гости, а вечерта на организираната хоротека в двора на училището в Абланица се извиха дълги хора, на които се хванаха гости и домакини. 

Мащабното мероприятие, неговият замисъл и постигнатият ефект, което прави чест както на домакините така и на гостите, завърши с тържествено награждаване на всички участници отново в двора на училището в Абланица. 

Официални гости и свидетели на прекрасните изяви и видимия ефект от приключилия успешен проект „Единни и толерантни за нов обединен свят“ – ЕТНОС" на учениците от двете приятелски училища бяха представителите от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства - Мануела Радева и Румен Теохиров, д-р Теменужка Любенова – председател на Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград, Магдалена Ряхова – ОБСНВ, Христо Димитров Манчев – директор на Второ основно училище „ Димитър Благоев“ -  Благоевград, Марияна Шехова от Югозападният университет „Неофит Рилски", кметът на община Хаджидимово Людмил Терзиев, група учители от Плевен, много родители и общественици. 

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK