Гърменци започват подписка в защита на украинско семейство с отказан статут на бежанци

Снимки: Личен архив

Семейство, майка и дъщеря от Украйна, които живеят в Гърмен, са застрашени от екстрадиране тъй като са получили наскоро отказ за бежански статут в България.

В Гърмен преди четири години ги приютява техният сънародник Алексей Науменко.

Месеци по-късно Татяна и Алексей, който живее в Гърмен от 35 години стават, семейство и подават документи за даване на убежище или хуманитарен статут.

Повечето случаи обаче, които разглежда Държавната агенция за бежанците (ДАБ) у нас, за даване на убежище или хуманитарен статут, касаят предимно съдбата на хора, бягащи от войната в Сирия, конфликтите в Близкия и Среден Изток като в сянка остават съдбите на хора от други страни, търсещи спасение у нас заради военни действия.

Такъв се оказа случаят на Татяна Кондратюк и нейната дъщеря Анна, които са от град Лисичанск, Донбас поискали убежище в България.

Проблемът на Татяна се оказва, че тя и дъщеря са дошла легално в България, заради което Държавната агенция за бежанците отказва да приеме аргументите на украинката, че е избягала от войната, за да спаси живота на дъщеря си и своя, въпреки че опровергава с документ твърденията на ДАБ.

Известно е, че заради военния конфликт в Донбас стотици хиляди жители на обстрелваната от украинци и руснаци територия напуснаха родните си места. Над 200 хиляди украинци, несъгласни с политиката на държавата, потърсиха убежище в Русия, а Татяна в България.

Според хронологията Татяна и Анна подават искане в ДАБ за закрила и законно пребиваване в България, като получат бежански или хуманитарен статут.

Агенцията им отказва с аргумента, че те са влезли в страната с приглашение за тримесечно гостуване.  

Според ДАБ нямало и данни, че в родината на Татяна и дъщеря и Анна животът им е бил в опасност, тъй като в техния град е нямало военни действия. Освен това от ДАБ вадят и друга причина за да обосноват отказа си, а именно, че в искането си майката и дъщеря не били упоменали, че животът им в Украйна е бил застрашен.

Така се стигнало до обжалване на решението на агенцията в Софийския градски съд, който се произнася в полза на Татяна и нейното момиче.

ДАБ обаче обжалва пред ВАС, който пък приема аргументите на Агенцията и се стига отново до отказ за легално пребивавене в България като следващата стъпка според закона е екстрадиране.

Жителите на Гърмен и общината безусловно подкрепят Татяна и дъщеря ѝ,   тече организация за отпочване на подписка в тяхна защита и срещу екстрадирането им.

Проблемът вече с голяма скорост обикаля не само община Гърмен, а и съседните общини и страната.

Зад тях застават и от няколко неправителствени организации, представители на които се очакват да пристигнат в Гърмен в края на тази седмица с адвокати  за да предложат на семейството помощ и подкрепа за решаване на проблема.  

Ето какво написа под снимката на дъщерята на Татяна – Анна,  Алексей Науменко:

„Това е Анна Кондратюк. Тя обича България, тя не иска да се връща в Украйна, където управлява власт, която обстрелвала и бомбандирала родния й град Лисичанск във Донбас. Почти месец тя и семейството и са се криели в мазето под къщата за да останат живи. С моята помощ Анна и майка й са дошли в България. Поискали закрила от българската държава, а след време са станали моето семейство. След четири години борба Анна и майка и Татьяна получават отказ на молбата им за закрила и скоро ще бъдат върнати в Украйна по решение на Върховния административен съд.  Със това решение съдът по принцип изпраща Анна и майка и на смърт. Анна не иска да умира тя иска да живее.“

„Искам да съм тук легално, както е по закон. В моята родина беше и е опасно, там се стреля, градът ни е граничен, всеки ден имаше взривове. Как да отида там? Ако замина, връщане няма. Поисках убежище, защото животът ни беше в опасност. А сега ме карат да се върна там, за да си оправя документите. Не мога да се върна там. За тях аз съм предател, аз съм враг и се страхувам“, е коментарът и на Татяна, която силно се надява българката държава да й разреши да продължи да живее спокойно с дъщеричката си и съпругът й Алексей в Гърмен.

Семейството се обръща за помощ и към президента Румен Радев и омбудсмана Мая Маноловапри, на които ще бъде предоставена цялата документация и подписката в подкрепа на Татяна.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK