Отново оставиха в ареста Каплата, не уважиха молбата на защитника му

Снимка: Infomreja.bg

Капланов е привлечен като обвиняем за закана за убийство

Районен съд – Дупница, под председателството на съдия Светла Пейчева остави без уважение молбата на Васил Капланов, чрез неговия адвокат Ивайло Алексиев, за изменение на мярката му за неотклонение „Задържане под стража“, в по- лека такава или за освобождаването му от следствения арест, без мярка за неотклонение.

Съдът счете, че и към този момент е налице, с достатъчна степен на вероятност обосновано предположение, че обвиняемият е извършител на посоченото престъпление, както и, че има реална опасност да се укрие и да извърши престъпление.

Капланов е привлечен като обвиняем за закана за убийство – престъпление по чл. 144, ал.3, във вр. с ал.1 от НК.

В мотивите си съдът посочва, че обвиняемият, макар и освободен от наказателна отговорност и с наложено административно наказание - глоба, е извършил престъпление от същия раздел на НК - „Престъпления против личността“, по който се води и настоящото досъдебно производство. Срещу Каплата има и още едно висящо досъдебно производство за нанасяне на лека телесна повреда, по хулигански подбуди, пише още в мотивите на съда. Видно от материалите, по досъдебното производство е извършена съдебно- медицинска, дентална експертиза и е назначена съдебно- психиатрична експертиза, която цели да провери, дали пострадалия свидетел е преживял стрес.

Според обвинението, на 31.08.2020 г., около 20, 10 ч. в гр. Дупница, при кореспонденция, Васил Капланов се е заканил на Д. Н. с престъпление против неговата личност – с убийство, с думите „Децата ти ще останат сираци“. И това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му. За престъпление по чл. 144, ал.3, във вр. с ал.1 от НК, се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 6 години.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK