Доц. Кунчев: Заразяването с COVID-19 сега става по-лесно

Снимка: Infomreja.bg

„Първите ваксини срещу коронавируса няма да достигнат до България”, прогнозира още той

Заразяването с COVID-19 сега става по-лесно. Това заяви в студиото на „Здравей, България” главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. „Необходими са по-малък контакт и време. Достатъчно е да поговорите с положителен в рамките на час-два в затворено пространство, без маски, и вирусът може да бъде предаден”, допълни той.

Кунчев определи броя на починалите от последното денонощие като повече от стряскащ. „Хората в болници в страната с COVID-19 са вече 825. Тези, настанени в интензивните структури, са близо 50. Там, където случаите са много, ще срещнем сериозни затруднения. Ако продължим със същия темп, ще има трудности с осигуряването на медицинска помощ за всички нуждаещи се”, каза още той. 

Главният държавен здравен инспектор коментира и ситуацията в заведенията за възрастни. Във Варна бяха установени 102-ма инфектирани. „Не може да се говори, че в старческите домове тя е изпусната. Знаейки, че това са най-рисковите места аз лично разпоредих постоянен контрол и сканирания на домуващи и персонал”, посочи още доцентът.

Кунчев, заяви, че България е на последно място по заболеваемост на Балканите, ако изключим Гърция, дори и с настоящия брой заразени. „На четвърто сме в Европейския съюз. Заболеваемостта расте навсякъде, много расте. Румъния и Испания минаха пред нас. Южна Германия и Франция започват да вдигат рязко стойностите. Очевидно освен държанието на обществото, което е ключово, има и известни промени в характеристиките на вируса. Статистиката вече го потвърди”, категоричен беше той. 

Относно ваксината срещу COVID-19 той посочи, че не знае доколко насериозно би могло да се гледа на нея предвид, че се знае толкова малко за заболяването. Допълни, че първите ваксини ще излязат до края на годината.

„Те по-скоро ще са експериментални и няма да стигнат до България. До нас ще дойдат първата половина на следващата година и то без гаранции за качество”, прогнозира той.

За медикамента Ремдесивир Кунчев каза, че това е четвъртото лекарство, към което се насочваме с огромни надежди. /Нова тв/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK