Македонският парламент ратифицира договора с Гърция

Снимка: Infomreja.bg

Македонският парламент ратифицира договора с Гърция за промяна на името на страната на Северна Македония. "За" гласуваха всички 69 присъстващи в залата депутати и нито един не беше против, съобщиха македонските медии. 

Депутатите от опозиционната ВМРО – ДПМНЕ не участваха в парламентарните дебати.

Минути преди гласуването премиерът Зоран Заев съобщи пред депутатите, че точката за отправяне на покана на Македония за членство в НАТО е приета на Северноатлантическия съвет, и е обявено, че ще има такава покана на срещата на високо равнище на Алианса на 11 и 12 юли в Брюксел.

Договорът с Гърция трябва да бъде подписан от президента Георге Иванов в 7-дневен срок. Ако той наложи вето, както се очаква, договорът ще бъде върнат за второ гласуване от парламента. Окончателното решение ще вземат гражданите на Македония на референдум през есента.

Договорът бележи началото на края на неизвестността за Македония и представя достойно и приемливо решение за двете страни, с което завинаги се потвърждава македонската идентичност и език, каза преди гласуването в парламента Заев.

„Имаме ясни доказателства за нашата македонска идентичност, за нашия македонски език, завинаги. Не сме предали нищо, нито пък никой ни взе нещо, когато се съгласихме за географско име. Това е смела стъпка в интерес на бъдещето на нашите граждани и нашите деца, за едно мирно бъдеще. Нека да отхвърлим манипулациите и да дадем шанс на договора”, призова той./ бТВ

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK