Гърция със забрана българи да берат билки и гъби

Снимка: Infomreja.bg

Въведоха постоянната забрана преди дни със заповед на областния управител на Драма български граждани да берат гъби и билки в района на гръцкия град Като Неврокопи.

Тя обаче не се спазва.

Това сигнализират от южната ни съседка.

Заповедта на гръцкия губернатор е изпратена чрез Регионална дирекция Гранична полиция-Смолян, до всички кметове на пограничните общини в България, включително Хаджидимово, Гърмен и други от гоцеделчевския регион.

Забраната българите да не берат билки и гъби в района на най-близкия до границата с България гръцки град е за периода от 1-и юни до 31-и октомври всяка година.

За българските гъбари е категорично забранено да прибират реколтата от гъби пачи крак и всякакви билки.

Нашенските берачи, предимно роми от гоцеделчевския регион, освен че лишават гръцките си колеги от поминък, но и унищожават билките и гъбите, защото ги изскубват с корените им.

Това е и установената причина от гръцките специалисти реколтата от пачи крак с всяка изминала година да намалява.

Въпреки забраната всяка сутрин, по тъмно, микробуси, пълни с берачи от ромския квартал „Кремиковци“, пътуват и берат гъби и билки в Гръцко, а вечер ги продават в изкупвателните пунктове в село Марчево.

„Уведомени сме за заповедта на областния управител на Драма, но пак ходим, какво да правим. Берем, крием се и бягаме от гръцките полицаи, по цял ден сме нащрек да не ни хванат, но нали и ние трябва да изкарваме по някой лев, не крадем, не правим лошо, а работим. И децата водим с нас да ни помагат“, коментираха ромски семейства.

На въпроса защо не ходят по гърменския балкан да берат гъби и билки, както правеха това през миналите години, те отговориха, че и от там ги гонят. 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

мина10:45 - 10.08.2017
Предлагам да се затвори границата на Илинден, да видим кой ще спечели от това !?
Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK