Гърция прехвърля имигранти към македонската граница

Снимка: БГНЕС, архив

Гърция организирано с влакове и автобуси транспортира хиляди имигранти от Близкия изток до самата граница с Република Македония. Положението в македонския град Гевгелия е непредвидимо, предаде репортерът на сръбската държавна телевизия РТС тази сутрин, цитиран от БГНЕС. Той съобщава, че македонската армия и полиция е започнала да раздава минерална вода на струпалите се в зоната между двете граници, но нелегалните имигранти хвърлят бутилките с вода обратно през мрежата. 

В информацията се посочва, че тази сутрин са пристигнали допълнително полицейски и армейски сили за контрол на границата. Рано сутринта само трима бяха пропуснати през границата. Вече е потеглил третият влак от Гевгелия към сръбската граница за последните 24 часа.

Преди два дни по южната и северната част на Република Македония бе обявено кризисно положение.Властите в Скопие създадоха специален орган, който ще координира работата на отделните държавни институции, свързана с нелегалните имигранти, които имат намерение да влязат на територията на Македония от съседна Гърция. Координационният център има за задача да предлага много бързи анализи и решения за намиране на изход от ситуацията. 

Вчера петима имигранти бяха леко ранени при сблъсъци с полицията на гръцко-македонската граница. Македонските сили за сигурност са използвали шумови гранати и сълзотворен газ, за да разпръснат десетки имигранти и бежанци, които са се опитали да прекосят границата от Гърция. Само за 2 месеца от съседна Гърция в страната са пристигнали над 44 000 души. Всички те идват организирано до граничния пункт Гевгелия. 

Министерството на външните работи на Македония заяви, че в страната няма необходимите ресурси, за да приеме всички бежанци, предаде Би Би Си, като цитира македонския министър на външните работи Никола Поповски. През последните няколко дни настъпи рязко увеличаване на броя на мигрантите – по 3000 – 3500 души ежедневно, посочи Поповски, като добави, че заради големия поток мигранти се наложило страната да засили контрола на границата. 

Македонските власти взеха решение да отворят достъпа в страната на ограничен брой бежанци, което създаде стълпотворение на границата с Гърция.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK