Гърци ще строят АМ ”Струма” между Сандански и Кулата

снимка: stroitelstvo.info, Мария Съботинова

Гръцката компания "Актор" АД спечели търга за проектиране и строителство на участъка между Сандански и Кулата (Лот 4) на магистрала "Струма". Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова след публичното отваряне на офертите в агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

"Актор" спечели търга с цена от 55 980 000 лева без ДДС за построяване на участък от 15 км от магистралата, предаде БТА. Според Павлова компанията предлага цена от 1,908 млн. евро на км, което съвпада със средните цени, на които до момента се изграждат магистралите, предаде "Фокус".

Финансови оферти подадоха 14 фирми и сдружения, сред които италиански, испански, турски и гръцки фирми. Най-високата оферта беше на "Алпине Бау ГмБх - 86 099 367,38 лева без ДДС.

Павлова посочи, че е показателно, че от 15 кандидатствали фирми, 14 са били допуснати до финансова оценка.
„Това е показателно първо, че има голям интерес, което означава, че имаме прозрачност и доверие в системата. Това оправдава нашите усилия да докажем, че Агенция „Пътна инфраструктура” е една прозрачна, прогнозируема институция, в която има много ясни правила за работа”, каза още тя.

Министърът подчерта, че в търга за Лот 4 има международно участие, което доказва, че няма дискриминация на чужди фирми. Тя се закани, че контролът по качеството ще бъде още по-строг. Ръководството на АПИ ще прави проверки на място на всички ключови обекти, които се строят, поне два пъти в месеца.

Строежът на пътя ще се прави с пари от оперативна програма "Транспорт", съфинансирана от Кохезионния фонд на ЕС.
Проектът предвижда и изместване на трасето на жп линията София-Кулата, като същевременно новото трасе ще предвижда скорост на движение на влака от 160 км в час.

Цялата магистрала „Струма“ ще бъде построена след 2014 г., когато трябва да се финансира най-трудния участък от нея – през Кресненското дефиле. Аутобанът ще струва 1,1 млрд. евро. Ще бъдат взети специални мерки заради защитени животински и растителни видове по трасето Сандански-Кулата, стана ясно на 19 август при отварянето на офертите.

Преди време на заседание на правителството премиерът Бойко Борисов се възмути от еколози, че протестират срещу строителството на четирилентов участък от магистрала "Струма" край Кресна, тъй като ще навлезе в защитени зони по "НАТУРА 2000". /dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Болгар10:32 - 21.09.2011
Видяхме им опита в това строителство по пътя за Гоце Делчев.Отново ББ е взел процента, бърза тъй като времето му изтича.
Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK