Църквата "Св. Прокопий" в с. Стоб почете храмовия си празник

Снимка: Infomreja.bg

Храмов празник отбеляза днес църквата "Св. великомъченик Прокопий" в кочериновското село Стоб. Свети Прокопий се смята за покровител на пчелите и пчеларите, а Българската православна църква почита паметта му на 8. юли. 

Десетки местни жители и гости се събраха по традиция на курбан край един от най-старите храмове в Югозапада, който е създаден преди 152 години. От него започва обновената наскоро екопътека, която води към прочутия природен феномен и гордост за община Кочериново - Стобските пирамиди.

Празничната служба води Белоградчишкият епископ Поликарп в съслужие с местни свещеници.

Светият великомъченик Прокопий Кесарийски живее по времето на най-жестоките гонения на християните при император Диоклециан. Баща му бил християнин, но майка му вярвала в много богове и предала и на сина си вярата си.

Прокопий станал александрийски военачалник, но веднъж, по време на буря, чул глас от небето и видял кръст над себе си. Поръчал да му направят такъв кръст и го носел винаги със себе си.

След една от поредните трудни победи майка му го повикала да пренесе жертва на римските богове, но този път той отказал - кръстът вече бил неговата вяра. Увещавали го - и неговата майка, и императорът - да се вразуми и да се откаже, докато е още жив. Не се отказал и го достигнала съдбата на стотиците мъченици негови събратя. През 303 г. бил затворен, мъчен и посечен с меч.

Народът нарича св. Прокопий пчелар, защото се смята, че е покровител на пчелите. На 8. юли пчеларите стават рано, още преди да е изгряло слънцето, докато пчелите са още в кошерите. Отиват при тях с две бели погачи (едната за Господ, другата за св. Прокопий), кадят пред кошерите хляба, намазват го с мед и после го раздават на съседи и познати за здраве и берекет и, разбира се, за добър мед.

Кошерите се „подрязват", което ще рече, че от всеки се отчупва по парче от медената пита. Този първи мед има магически свойства - с него се лекуват всякакви болести. Не се работи, за да не „изрови облак полето". Жените пазят празника, за да растат децата живи и здрави.

Днес имен ден празнуват Прокопи и Теофил.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK