Дясноцентристката Нова демокрация печели изборите в Гърция

Снимка: gettyimages

Дясноцентристката "Нова демокрация" печели предсрочните парламентарни избори в Гърция, показва екзит пола при обработени 80% от извадката, предаде БНР.

Партията ще има между 155 и 167 места в 300-членния парламент. По закон победителят има право на 50 допълнителни места в парламента. На база резултатите е много вероятно президентът на "Нова демокрация" Кирякос Мицотакис да състави самостоятелно правителство.

Управляващите от СИРИЗА са втори 26,5 до 30,5%, равни на 77-82 места. Партията на Алексис Ципрас остава водещата в център-ляво.

Трети са лявото "Движение за промяна", където е и ПАСОК.

Четвъртото място е за Гръцката комунистическа партия, следвани от партията МеРА25 на бившия финансов министър Янис Варуфакис. Крайнодесните "Златна зора" отстъпват и влиянието им сред гърците намалява. Все пак ще имат депутати, тъй като минават 4% в резултата.

Още не е ясно дали проруската патриотична формация "Гръцко решение" преминава 3-процентовата бариера за влизане в парламента.

Изборният ден приключи в 19 часа.

Все още няма информация за избирателната активност.

Изборите се провеждат сега, след като правителството на Алексис Ципрас подаде оставка след победата на консерваторите на евровота в края на май.

Първите резултати, базирани на реални гласове, се очакват след 22 часа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK