Македония и Гърция се споразумяха за името

Снимка: Infomreja.bg

Външните министри на Гърция и Македония Никос Кодзиас и Никола Димитров са постигнали рамка за компромис за името, съобщи МИА, цитирана от бТВ.

Имахме продуктивна среща, имаме рамка, която трябва да се доработи и по нея в момента работят правни екипи от двете министерства в Атина, планира се важен разговор на премиерско ниво между Зоран Заев и Алексис Ципрас към средата на тази седмица, където се надяваме, че ще се пресекат някои важни неща от опциите, които са в играта, заяви Димитров.

Смятам, че трябва да оставим това на премиерите. Видяхме колко комуникациите около процеса влияят върху него, имаме вече този опит да дадем шанс на процеса, заяви Димитров за агенция МИА.

Ръководителят на македонската дипромация тази сутрин имаше неофициална закуска с министрите на външните работи на ЕС или техни заместници. Франция и Холандия бяха най-твърди по отношение на започването на преговори, както се очакваше. Но министърът смята, че „чудеса са възможни“.

Добре е да знаем, че това не е просто... Вътрешната консолидация в ЕС е допълваща и не противоречи на консолидацията на Балканите, а ако се случи този исторически пробив, ще бъде шанс и за цяла Европа да се постигне успех. Не сме в ситуация да си позволяваме лукса да изпускаме исторически шанс, заяви Димиторв за МИА.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK