Гешев: Има двама задържани на "Кулата" и "Златарево", камионите са професионално подготвени

Снимка: Infomreja.bg

„Задържан е един тир с над 800 мастербокса цигари, контрабанден внос. Другият случай е на ГКПП „Златарево“, където са задържани над 500 кг канабис. Това което искам да кажа е, че за последен път има много добро взаимодействие на всички служби от изпълнителната власт в лицето на митниците, Гранична полиция, МВР и прокуратурата, образувани са 2 досъдебни производства има задържани лица”, каза заместник-главният прокурор Иван Гешев днес в Граничното поделение в Петрич.

Гешев заедно с главния секретар на МВР Ивайло Иванов, директора на агенция „Митници” Георги Котов, както и директора на ГД „Гранична полиция” Светлан Кичиков дадоха информация по случая с двата камиона, пренасяли през пункт „Кулата“ и „Златарево“ голямо количество канабис от Косово и цигари без бандерол.

„В 22.00 часа на ГКПП - Златарево, за влизане в страната се е явил товарен автомобил ,,Рено”, управляван от 66-годишен българският гражданин. В хода на граничната проверка на водача и товарния автомобил възниква съмнение, свързано както с поведението на водача, така и с товарния автомобил - рисков профил с маршрут за придвижване Косово-България, и пътуващ за първи път през ГКПП - Златарево.

Граничният екип е поискал извършване на проверка с рентген. При инспекцията  митническите служители откриват в ремаркето специално изграден тайник, в който били укрити общо  250 пакета, съдържащи общо 528, 8 кг суха пресована тревиста маса, реагирала положително на марихуана при тестване с полеви наркотест. Преди изпращането на водача за проверката, която трябвало да стане на ГКПП-Кулата, шофьорът се почувствал зле и е извикана спешна медицинска помощ.

Заради влошеното му здравословно състояние той е транспортиран до болница в Петрич, а на сутринта вчера изпратеният от ГПУ-Златарево наряд е установил, че шофьорът е излязъл от болничното заведение и е тръгнал в неизвестна посока. В рамките на предприетите издирвателни действия, мъжът е открит и задържан от служители на ОДМВР - Перник, в автобус, пътуващ за гр.София. За случая е уведомена Окръжна прокуратура – Благоевград, образувано е досъдебно производство по чл.242 от НК.“, разясни Ивайло Иванов.

Вторият случай е от ГКПП – Кулата, където се явява за проверка камион. Селектиран е също за проверка в рентген, при която е установено, че в цялото ремарке зад тапа по документи камионът е превозвал климатични инсталации от Италия за Румъния, целият тир е натоварен с цигари, количеството е 840 мастербокса”, допълни Иванов.

В 14.00 ч. екип по противодействие на контрабандата, нарушенията и престъпленията, свързани с ДДС и вътрешно-общностното придобиване на стоки в зоната за отговорност на ГПУ - Петрич, по инициатива на служители от ГПУ-  Петрич, при влизане в страната ни е селектиран за проверка с рентген товарен автомобил “Скания”, управляван от 54-годишен български гражданин. По документи автомобилът превозвал индустриални климатици с дестинация Италия  – Румъния. В хода на извършената физическа проверка на автомобила са открити 8 400 000 къса цигари, без акцизен бандерол. Мъжът е задържан в рамките на 24 часа. За случая е уведомена Окръжна прокуратура-Благоевград, образувано е досъдебно производство по чл. 242, ал.2, бук. Д от НК.

Тепърва ще се прави оценка на сумата на заловената стока.

„При всички случаи като няколко милиона лева може да го определим. Характерното и при двата случая е, че има голяма степен на предварителна подготовка на осъществяващите тази организирана престъпна дейност през нашата граница. Действително са изработени така професионално тапите. Специално за камиона, който е превозвал незаконните цигари, е добре направена тапата”, обясни Георги Костов.

„Нашето послание към осъществяващите тази организирана престъпна дейност, е че имаме сили, имаме ресурс имаме добра координация по между си, каквито и усилия да положите в крайна сметка резултата винаги ще бъде този”, категоричен бе директорът.

„Образувани са досъдебни производства, нашата работа няма да спре докато не разплетем цялата схема. Няма как да са замесени само шофьорите”, каза главният секретар на МВР.

По темата за Иванчева и днешното дело Гешев каза, че се радва да бъде обект на внимание от всички, които е привлякъл като обвиняеми.

 

Снимка: МВР
Снимка: МВР
Снимка: МВР
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: МВР

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK