Групата за високо пеене от Сатовча с уникален концерт в Брюксел

Снимки: Личен архив

Преди дни от вълнуващо турне в Брюксел се завърна Групата за високо пеене от Сатовча, която изнесе свой концерт пред българската общност в европейската столица.

На българите в Брюксел Групата за високо пеене от Сатовча гостува по покана на Златина Русева - режисьор на документални филми, която живее в Брюксел от 1986 г. и която пое всички разходи по гостуването.

Именно Златина Русева организира и незабравимия концерт и вълнуващите срещи с българската общност и жените от групата на 11.11.

„Посрещането ни бе повече от топло, получихме много аплодисменти по време на концерта, а на следващия ден прекрасната Деяна Влахова, която е родом от Мосомища, ни показа забележителностите и красотите на  целия Брюксел. Кметът на община Сатовча-Арбен Мименов, пък ни съдейства за пътуването до София, а всички останали разходи бяха поети от г-жа Русева, за което изказваме огромната си благодарност“, сподели пред ИНФОМРЕЖА Катерина Коджаманова-секретар на читалището в Сатовча и ръководител на уникалната Група за високо пеене.

Групата за високо пеене е създадена през 1950 год. Тя е носител на Хердерова награда, вписана в нематериалното културно наследство на България. Групата е носител също на много плакети и златни медали. Тя е номинирана за световното културно наследство на ЮНЕСКО. През 1988 година уникалните певици от Сатовча предизвикаха интереса на Международната фондация „ХЕРДЕР”-Германия, и бяха отличени с Хердеровата награда за изворен фолклор.

Песните „на високо“ се изпълняват само от жени и се пеят четиригласно на групи със специфични провиквания от две „викачки”. Групата за високо пеене в Сатовча изпълнява автентични, акапелни песни, които са уникални и единствени в света.

Повече от 50 години звучат песните на Сатовча по сцените на съборите на Рожен, Копривчица”, „Пирин пее” и по сцените на редица международни фестивали.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK