Групата за “високо пеене“ от Сатовча на международен фестивал в Полша

снимки: infomreja.bg

Уникалната група за "високо пеене" от село Сатовча тази сутрин излетя за Полша в пълния си състав - Бистра Парушева, Пелагия Терзиева, Найле Джилджова, Мария Чобанова, Снежана Джалова, Василка Трендафилова, Анита Петева и Катерина Коджаманова, за да вземе участие през следващите три дни в международен фестивал.

Поканата за участие в престижния форум в Полша, която включва разходите по престоя на жените от групата, бе получена след проведеното в Сатовча обстойно прослушване от специално оторизирани експерти от Полша и Германия. В последните две години името на групата, която от много години твори и усъвършенства изключително рядко срещания стил за високо пеене, твърде нашумя, тъй като най-после й се даде възможност за изява, коментират местни жители и фолклористи от региона, които с интерес следят развитието на сатовчанските състави към читалищата в общината.

Само за един месец високото пеене в Сатовча прибави към колекцията си от награди златен плакет от 13-тото издание на събора "Пирин пее" и златен медал от "Еврофолк 2012", проведен през юли в Провадия. 

Групата за високо пеене в Сатовча съществува от 1945 г., споделят певиците самодейки и ръководителката им Мария Чобанова.  Мнението на наши и чужди експерти е, че групата е уникална, защото този начин на пеене е характерен единствено и само за района на селата Сатовча и Долен, а самото високо пеене се е получило, докато хората работели по полето и се надпявали.

Към групата за високо пеене в Сатовча вече проявяват интерес и млади самодейци, които са обособени в самостоятелна младежка група с ръководител Катя Коджоманова.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Балканус02:52 - 11.08.2012
Лъчко,наистина голям пропуск! От кога поете започна да пишш за себе си! На групата успех!
ORPHEUS22:00 - 10.08.2012
Браво! Нека прославят родината ни с това уникално фолклорно богатство- многогласното пеене на високо. Жалко само, че писателят Лъчезар Селяшки не е в колектива, още повече, че им посвети книга и знае полски език. Някой следващ път, може би. Важното е да се представят отлично.
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK